blog placeholder

Met z'n allen gooien we zo'n 340 miljoen euro aan brood weg. En van de restjes brood kun je de lekkerste gerechten maken. Bijvoorbeeld paddenstoelentaart.

Benodigdheden (4 personen):

  • 40 gr boter + extra voor het invetten
  • 2 g gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini)
  • 250 g oud brood (liefs rogge of zuurdesem), in blokjes
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 500 g gemengde kleine bospaddenstoelen, klein gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 eieren, geklopt
  • 150 ml slagroom
  • 75 g geraspte harde kaas (parmezaan, pecorino of oude hollandse geitenkaas)
  • groene salade
Uitvoering:
 
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een lage ovenschaal in met boter. Week het eekhoorentjesbrood 30 min. door er 175 ml kokend water overheen te gieten. Rooster intussen het brood circa 10 min. op een bakplaat in de oven tot het droog en lichtgoudbruin is. Schep de blokjes in een grote kom en zet apart. Schep het eekhoorntjesbrood uit het weekwater en hak fijn. Zeef het vocht en bewaar dit. Smelt 20 g boter in een grote koekenpan en bak de uit onder af en toe omscheppen circa 4 min. Breng op smaak met zout en peper en schep in de schaal bij het geroosterde brood. Smelt de rest van de boter in dezelfde pan en bak de paddenstoelen, de porcini en de knoflook circa 5 min. Voeg toe aan de kom met brood en ui. Blus de pan met het achtergehouden weekvocht. Schraap met een houten spatel over de bodem om het aanbaksel los te krijgen en kook het vocht in tot 40 ml. Schenk dit ook in de kom met brood. Schep alles goed door elkaar en verdeel het over de ingevette ovenschaal. Klop in een andere kom de eieren met de room, zout en peper. Schenk het over het brood- en paddenstoelen mengsel in de ovenschaal en bestrooi met de kaas. Bak de taart in ongeveer 35 min. gaar. Serveer met een groene salade.
 
* Gedroogde porcinipaddenstoelen (crèpes, eekhoorntjesbrood) vind je bij (Italiaanse) delicatessenwinkels, goedgesorteerde supermarkten en via internetwinkels.