Zin in een winterse warme maaltijd? Dan moet u deze prei eens proberen. Simpel, snel klaar en erg lekker.
Vooral mannen die hard gewerkt hebben lusten hier wel twee borden van!
Voor 2-3 personen.
U heeft nodig :
– 500 gr voorgesneden prei
– 500 gr runder of half om half gehakt
– pan voor de aardappels
– kruimige aardappels (voor 2-3 personen, de een eet meer dan de ander)
– grote pan voor de prei (iets meer dan de helft gevuld met water)
– pollepel
– snufje zout
– 1 1/2 eetlepen gehaktkruiden met uitjes
– beetje paneermeel
– Honig tuinkruidensaus (oranje pakje)
– stampotstamper
– eventueel peper en zout om het geheel op smaak te brengen
1. Zet de grote pan voor de prei met ruim water op het vuur, schil de aardappels, doe ze in de andere pan en kook de aardappels met het snufje zot tot ze gaar zijn.
2. Draai van het gehakt, de parneermeel en de gehaktkruiden met uitjes kleine balletjes (soepballetjes formaat) en voeg de ballentjes toe als de grote pan met water kookt, regelmatig even roeren met de pollepel. (ondertussen staan de aardappels ook gaar te worden)
3. Zodra alle balletjes boven komen drijven even 5 min laten doorkoken. Daarna kunt u de prei toevoegen. Kook het geheel tot dat de prei lekker zacht en gaar is.
4. Als alles zacht en gaar is kunt u de aardappels alvast afgieten. Let op doe een deksel op de pan na het afgieten anders worden uw aardappels koud.
5. Giet heel voorzichtig het vocht van de prei af, maar laat er een laagje vocht van ongeveer 1 cm inzitten. Van dit vocht maken we het sausje aan. Doe de honig tuinkruidensaus erbij, net zoveel totdat het een beetje een dikke saus wordt. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
6. Stamp de aardappels in de pan fijn met een stamper en u kunt gaan opscheppen.
7. Doe eerst de aardappels op het bord en dan het heerlijke prei met ballentjes sausje.
u kunt aan tafel.
Eet smakelijk!