blog placeholder

In het derde deel komen de soorten Pu-Erh, het bewaren en rijpen aan bod.
In het eerste deel werd geschreven over de geschiedenis van Pu Erh thee en gezondheid.
In het tweede deel kwamen het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit al aan de orde.

Ontspannend genieten van Pu-erh thee : Soorten pu-erh thee, opslag en bewaren

Er zijn verwschillende soorten Pu Erh thee: groene, zwarte en witte thee. Elke van die soorten heeft eigen kenmerken. Voor het behoud van de kwalitet is het bewaren al een kunst. Bij de productie worden twee soorten opslag gebruikt voor het rijpen: droog en vochtig.

Groen

De grote vraag heeft ertoe geleid dat deze thee massaal wordt geproduceerd. Zijn populariteit wordt verkregen door de ruime variatie van karakteristieken. Het is ook een van de oudste theeën. Ze kunnen 20 tot 50 jaar rijpen en in kwaliteit toenemen. Terwijl de massale theeën machinaal worden geproduceerd, worden de beste theeën nog handmatig geperst in oude stenen vormen en in de zon gedroogd. De kleur wordt donkerder met de jaren. Door het rijpen verdwijnen de ongewenste smaken, bitterheid en tannines. Het rijpen duurt lang en kan nauwelijks worden versneld. Het rijpen maakt de smaken zachter en ronder.

 

Zwart

Klassieke zwarte Pu Erh thee onthult zijn gloed van een ondergaande zon in het licht. Zijn populariteit is geëxplodeerd in de jaren 70. in die explosie zijn er heel wat incidenten geweest die de goede reputatie van de thee hebben beschadigd. Het verschil tussen groene en zwarte pu-erh thee zit in de fermentatie. De bladeren en het productieproces zijn vrijwel gelijk. Door een combinatie van de juiste temperatuur en vochtigheid wordt de natuurlijke structuur van de bladeren verbroken en de ongewenste smaken, bitterheid en scherpheid verdwijnen. De oudere theeën zijn zo getransformeerd dat ze nauwelijks doen herinneren aan hun jongere variant.

 

Wit

Witte thee is van de hoogste, beste blaadjes gemaakt. Door de exclusiviteit kan dit type thee maar beperkt gemaakt worden. Het productieproces is tijdrovend en arbeidsintensief. Eigenlijk is witte Pu-Erh pas kort in het spectrum en hoe de kwaliteit toeneemt over tijd, is nog niet zo bekend. Door het ruige bergklimaat waar deze thee groeit, heeft de thee een minder bittere smaak en delicate zoete smaak en rijk aroma.

 

Opslag en bewaren

Droog opslaan en rijpen

Droge rijping duurt het langst maar de blaadjes behouden het best hun structuur en fijnheid. De blaadjes behouden hun zijdeachtige schijnsel. De smaak blijft iets frisser.

 

Vochtige opslag en rijping

Het massale toenemen van de vraag heeft geleid tot meer en meer vochtige opslag omdat het verouderen en fermenteren sneller verloopt. Vroeger weren theeën opgeslagen in grotten in de bergen. Tegenwoordig worden de theeën gerijpt in zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden.

 

Bij het zelf bewaren van Pu Erh thee dient er op gelet te worden dat het een levend product betreft dat makkelijk geuren van andere voedingmiddelen opneemt. Bewaren: Niet te droog, geventileerd, donker en afgedekt met een luchtdoorlatend materiaal. Check regelmatig de kwaliteit.