blog placeholder

In het eerste deel iets over de geschiedenis van Pu Erh thee en gezondheid. In het tweede deel komen het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit aan de orde. In het derde deel komen de soorten Pu-Erh, het bewaren en rijpen aan bod.

In het westen is vooral de thee uit theezakjes bekend of “losse” gemalen thee. De thee-cultuur in azie (en ook daarbuiten) is veel verder ontwikkeld. Een van de speciale thee-soorten is Pu-Erh thee. In het westen is Pu-Erh thee helaas bekend vanwege afslank promotie. Pu-Erh verdient echter een betere aandacht. Pu Erh thee is niet van de bekende thee struiken waar de massa thee van wordt geoogst, maar van thee-bomen die honderden jaren oud worden. Ook worden de bladeren niet gehakseld tot gruis, maar juist bijna heel gelaten.

Geschiedenis

Met een oorsprong in de “Eastern Han Dynasty” is Pu-Erh is een van de oudste thee-soorten uit China. Een historie die ruim 1700 jaar terug gaat en waarin de thee zelfs als betaalmiddel is gebruikt. De Pu-Erh thee wordt beschouwd als de koning van de thee en er worden medicinale en gezondheids verbeterende effecten aan toegeschreven. De thee bezit een unieke smaak en geur. De thee komt uit de bergachtige streken rondom de plaats Pu-Erh in het uiterste zuidwesten van China.

De Pu-Erh thee is gekenmerkt door het fermenteren dat een verdere rijping over de tijd mogelijk maakt. Dit proces van “rijpen” is te vergelijken met het rijpingsproces van goede wijnen. De rijpende thee ontwikkeld een hogere complexiteit en karakter. Pu-Erh is een levende thee, ook omdat er specifieke microben in blijven leven die de kwaliteit ten goede komen. Rijpende Pu-Erh thee wordt steeds beter terwijl de waarde toeneemt. De waarde van oude goede Pu-Erh thee stijgt enorm en ruim boven de prijs van goud! De smaak karakteriseringen lopen ver uiteen van licht en fruitig tot zwaar, leerachtig en grondig. Goede Pu-Erh is helder, heeft duidelijke smaken en is warm en aangenaam voor het lichaam …. en geest.

Gezondheid

De relatie tussen gezondheid en Pu-Erh gaat net zo ver terug als de 1700 jarige geschiedenis van Pu-Erh zelf. Het heeft bijgedragen aan de hoge waarde en grote vraag naar Pu-Erh. Er zijn diverse verwijzingen en beschrijvingen in oude Chinese geschriften. De claims variëren van bescherming tegen veroudering, risico verlaging op hartziekten, kanker, afdrijven van gifstoffen, gewichtsverlaging, verbetering van zicht en verbetering van de bloedsomloop. Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan die positieve effecten aantonen. Maar zoals altijd: wees kritisch bij het aannemen van zulke beweringen. Een mogelijke bron is het “journal of biomedical science”, “Institute of Chinese Medical Sciences” of “Journal of Experimental Gerontology”

De thee van de wilde oudste thee bomen (Camellia Sinensis) met de brede bladeren hebben de beste reputatie. Onverwerkte ruwe Pu-erh is een groene thee en de verwerkte (gefermenteerde) variant is een zwarte thee. Beide bevatten “catechins” die een rol spelen bij het verminderen van oxidatie in het lichaam.

In traditionele Chinese restaurants wordt de pu-erh thee bij het eten geserveerd en gedurende de hele maaltijd gedronken. Pu-Erh thee helpt vet af te breken en verbetert de vertering. Het is niet vreemd zelf de thee mee te nemen en in het restaurant te laten zetten.

Heel aannemelijk is dat het ritueel van het zetten van de Pu-Erh thee, het thee-aroma, het proeven van de fijne smaken en de zachtheid van de thee de hardslag doen dalen, je kalmeren en stress verlagen.

Binnenkort het tweede deel: het zetten van de thee en het herkennen van slechte kwaliteit. In het derde deel: soorten Pu Erh thee en de rijping.