blog placeholder

Onbijten is zonder meer een goed begin van de dag. Het is belangrijk om af te vallen. Lekker eten ’s morgens levert energie en is goed voor de prestatie. Allemaal positieve uitspraken die men vaak hoort. Toch zijn er nog steeds mensen die niet ontbijten, het vergeten of er geen tijd voor hebben. We moeten er niet mee ophouden om elkaar het belang van een goed ontbijt door te geven. Gewoon dat een ieder op een dag bewust van het belang ervan wordt.

De herkomst van het woord ‘ontbijt’

Het woord ontbijt blijkt uit twee delen te bestaan. Ont betekend voorafgaand en bijt is afgeleid van het woord bijten. Het woord bijten wordt weer geassocieerd met het woord eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien kan worden als ‘beginnen aan eten’. Bron: voorlichtingsbureau brood.

Elke goede voedingsdeskundige adviseert mensen om vooral goed te ontbijten. Maar heel veel mensen leven met de gedachte dat ze vooral carrière moeten maken om te kunnen genieten van de mooie dingen het leven. Vaak vergeet men om goed te ontbijten.

Hoe ziet een dag van de gemiddelde werkende mens eruit:

De wekker gaat. Koffiezetapparaat aan, snel douchen en aankleden. Snel met een kopje koffie op weg naar de auto. Men denkt niet aan ontbijten of weet niet meer wat dat is.

Het belang van ontbijten.

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van de dag. Een goed, rustig en gezond begin. Goed voor de concentratie en denkvermogen. Brengt je in balans.

Vooral voor schoolgaande kinderen is een ontbijt heel belangrijk onderdeel van de dag en heeft invloed op goede schoolprestaties. Het voorkomt dat kinderen hangerig en slaperig zijn tijdens de les.

Wie goed ontbijt heeft meer energie, is alert en heeft minder kans op ongelukken.

Eet men ’ s morgens niet dan is men geneigd om veel meer te eten tijdens de lunch en het diner. Dat kan leiden tot overgewicht.

Een goed ontbijt vermindert de drang naar zoetigheid en hartige snacks. Het voorkomt zwaarlijvigheid.

Volgens het “voorlichtingsbureau brood” levert het ontbijt 10 tot 15 % van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het helpt het lichaam op gang komen. Onderzoeken wijzen uit dat mensen zich door het overslaan van een ontbijt letterlijk te kort doen. Dat te kort is gedurende de dag niet meer in te halen.

Waarom ontbijten?

Het Voedingscentrum adviseert dat men elke dag een ruime hoeveelheid vezelrijke producten zoals brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten moet eten. Deze voedingsmiddelen leveren veel voedingsstoffen en bevatten relatief weinig calorieën

Een goed ontbijt bestaat uit:

– brood of cornflakes, muesli, vers fruit, havermout. – boter of halvarine

– Melk, karnemelk, yoghurt of kwark, kaas en vlees

– water. thee, sap.

Tip: maak er elke dag een feest van. Door de tafel gezellig te dekken en de tijd te nemen om met je kinderen en partner te ontbijten. Geniet van je ontbijt en ga lekker en ontspannen de deur uit.