blog placeholder

Dit is een leuk recept om eventueel restjes buitenlandse kaas in te verwerken. Vaak zeggen mensen bij de aankoop van een stukje buitenlandse kaas, dat het niet te veel mag zijn, anders moeten ze de rest weggooien. Dat is zonde.

Ingrediënten.

  1. verse roomkaas of een magere variant daarvan.
  2. eventueel boter.
  3. restjes kaas, bijv. Camembert, St. Albray.
  4. Paprikapoeder.
  5. Kümmel of karwijzaad.
  6. gesipperd uitje of sjalotje. 

Bereiding.

Prak de stukjes kaas zo fijn mogelijk. Roer de kaas en de andere ingrediënten door elkaar. Door boter aan het geheel toe te voegen, krijg je iets meer smeuïgheid in het recept. De Kúmmel is de Duitse benaming van karwijzaad. Het lekkerst is het hele zaad te gebruiken, wat je dan grof gemalen vermengd met de smeerkaas.

Variaties.

In plaats van verse roomkaas kun je magere kwark gebruiken. Deze moet niet veel vocht bevatten, anders wordt het een waterig prutje. Ook kun je alleen boter gebruiken. Het recept wordt er wel wat machtig door.

Brood.

In Beieren wordt dit recept gepresenteerd met donker brood. Hierop komt de smaak van de smeerkaas het best tot zijn recht.