blog placeholder

Hier de bereidingswijze van drie bekende noorse recepten, de recepten zijn gemakkelijk te maken, Eet smakelijk

Noorse recepten

Bruine lapskaus

Dit is een soort Noorse stoofpot van vlees, aardappels en andere groentes. Het is bedoeld als hoofdgerecht, maar is ook lekker om naast rijst te serveren.

Wat heb je nodig (per persoon)

  • hacheevlees 125 gram
  • ongeveer 200 gram aardappelen
  • een halve prei
  • een kleine winterpeen
  • water
  • boter (margarine)
  • bloem 1 eetlepel

Kookinstructies:

  • Wok het hacheevlees bruin in een pan of wok en kruidt het naar smaak met peper en zout
  • voeg water toe (ongeveer 250 ml per persoon) en laat het vlees ongeveer een uur op laag vuur sudderen
  • Snijdt ondertussen de winterpeen en de prei in grove stukken en laat die een half uur meekoken met het vlees
  • Snijdt de aardappelen en kook deze
  • Laat de bloem langzaam bruin worden door deze samen met de margarine in een pan te laten smelten
  • Giet er net zoveel kookvocht van het vlees bij tot er een gladde saus ontstaat, deze saus heeft een bruine kleur
  • Giet het vlees + de groenten af, en giet de aardappels af
  • Meng de aardappels, groenten en vlees door de saus
  • Eet smakelijk!

Fiskesuppe

Dit is een Noorse vissoep, eenvoudig om klaar te maken en lekker met stokbrood.

Wat heb je nodig (voor ongeveer 2,5 Liter)

  • ruim 1,5 L visboullon, kant en klaar of zelf getrokken
  • dille (bij voorkeur vers gesneden), 1-2 eetlepels
  • kabeljauwfilet ongeveer 500 gram
  • melk ongeveer 50 ml
  • 2 dooiers van een ei
  • zure room ongeveer 100 ml
  • peper en zout

Kookinstructies:

  • Maak 1,5 Liter visbouillon klaar
  • Snijdt de kabeljauw in stukken en voeg die toe aan de boullon (niet laten koken)
  • Meng de eierdooiers met de melk en voeg die toe, zet ondertussen het vuur laag
  • voeg peper, zout en zure room naar smaak toe (zure room neit voor het opdienen)
  • Eet smakelijk!

Fiskekaker

Dit zijn Noorse viskoekjes, lekker als bijgericht bij rijst of aardappels met groenten

Wat heb je nodig (per persoon)

  • Ongeveer 200 gram koolvis of kabeljauw, ontdooid
  • aardappelmeel
  • nootmuskaat
  • 100 ml melk
  • peper en zout

Kookinstructies:

  • Snijdt de vis in kleine stukjes of vermaal de vis in de keukenmachine
  • meng ongeveer 1 theelepel aardappelmeel aan met een beetje water
  • voeg deze vervolgens toe aan de vis
  • voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe en meng alles door elkaar, tot het een gladde massa is
  • voeg langzaam de melk toe en blijf ondertussen roeren
  • maak kleine ronde koekjes van het beslag en bak ze in een koekenpan tot ze goudbruin zijn (iets meer dan 2 minuten voor iedere kant)
  • Eet smakkelijk