blog placeholder

Makkelijk recept Kibbeling met Piri Piri Saus voor iedereen die van Kibbeling houdt maar ook voor iedereen die van oosters eten houdt.

Kibbeling Piri Piri

Kibbeling:
De naam “Kibbeling” komt van oorsprong van het woord “kabeljauwwang”. Deze kabeljauwwangetjes werden apart uitgesneden en werden heel vroeger als “kibbeling” aangeboden. Vandaag de dag wordt met kibbeling een snack bedoelt die bestaat uit stukken gesneden vis die in een beslag wordt gedompeld en daarna wordt gefrituurd. Vanwege de hoge prijs van de kabeljauw wordt er tegenwoordig echter steeds vaker met andere vissoorten gewerkt, zoals wijting, pollak, heek en koolvis.

Kibbeling Piri Piri

Bereiding kibbeling:
Voor de bereiding van kibbeling kun je als vuistregel ongeveer 150 gram á 200 gram in gelijke stukjes gesneden kabeljauw, wijting, pollak, heek of koolvis  per persoon aanhouden. Kruid de vis met een behoorlijke hoeveelheid kant en klare viskruiden of paprikapoeder, knoflookpoeder en nootmuskaat.

Kibbeling Piri Piri

Het beslag kun je bereiden met water of melk gebruiken en daarbij bloem. Zorg ervoor dat het beslag net iets losser blijft dan pannenkoekenbeslag maar wel zo dik dat het laagje er niet af is voordat het de frituurpan in gaat want dan zal de kibbeling verbranden of uitdrogen. (Als het te dik is kan het zijn dat de kibbeling niet goed gaar wordt van binnen).

Kibbeling Piri Piri

Verwarm de frituurpan voor op 180 graden en leg de stukjes met beslag beklede vis er een voor een los van elkaar in. Haal de kibbeling na een minuut of drie, als de kibbeling een goud/lichtbruin korstje heeft, uit het vet.

Kibbeling Piri Piri

Piri-piri (pepersaus):
Voor piri piri saus heb je de volgende ingrediënten nodig; 5 gedroogde chilipepers, 1 eetlepel zeezout, 4 teentjes knoflook, 2 citroenen en olijfolie. De bereiding is als volgt; maal de 5 chilipepers fijn, knijp de knoflookteentjes uit, pers de citroenen uit. Meng vervolgens alle ingrediënten goed met een vijzel of een keukenmachine. Voeg tenslotte naar eigen smaak een scheut olijfolie toe.

Kibbeling Piri Piri

Eet smakelijk:
Kibbeling met piri piri saus is goed te combineren met rijst.