spare ribs bbq

BBQ gaat tegenwoordig het hele jaar door… Zeker low & slow grillen is een populaire bezigheid op een winterse vrije dag. En waarom ook niet? ’s Avonds genieten van übermals vlees dat de hele dag heeft liggen garen op de BBQ… dat is toch de ultieme weekendmaaltijd? Maar welk low & slow vlees kies je?

Spareribs

Spareribs… In de States is het misschien wel het meest gegeten BBQ vlees. Of nou ja, eigenlijk alle soorten ribben. Want wat wij kennen als spareribs, kennen ze in de states als babyback ribs. Spareribs is waanzinnig BBQ vlees voor de geduldige bbq’er. Als je rauwe spareribs op de barbecue wilt garen, moet je er namelijk wel een uurtje of zes voor uittrekken. Lekker low& slow dus. Maar het resultaat is waanzinnig en als pitmaster, moet je eigenlijk zeker eens per jaar spareribs bereiden.

Pulled Pork

Eigenlijk hetzelfde verhaal als hierboven. Low & Slow op de barbecue kun je hier mooi een zondag mee vullen. Pulled pork wordt vaak gemaakt van Boston Butt, Picnic of procureur en na een langzame sessie, houd je er heerlijk mals varkensvlees mee over. Pulled pork is ineens overal verkrijgbaar, zelfs bij de bekende fastfood restaurants, maar het állerlekkerst is natuurlijk als je hem zelf maakt met je favoriete kruiden en/of marinade!

Beer can chicken

Vraag me af of kip niet iets te ver onderaan staat in deze lijst. Drumsticks zijn mateloos populair, maar deze zijn vaak voorgegaard en daarmee misschien niet helemaal op en top BBQ vlees. Beercan chicken daarentegen, kip op het welbekende blikje bier, is een ander verhaal. Dat is een klassieker onder de pitmasters. Maar ook hier moet je flink de tijd nemen. Geen dagelijkse kost dus.

Short ribs

Spareribs zijn de ribben van het varken, short ribs van het rund. Ze worden dus ook wel beef ribs genoemd. De botten zijn groter, maar er zit ook meer vlees aan. Ze danken hun naam aan de short plate waaraan de ribben vast zitten. Het vlees komt dus uit de buik in tegenstelling tot de back ribs, die meer vergelijkbaar zijn met ‘gewone’ spareribs. De structuur van shortribs is grof en leent zich dus perfect voor langzame bereiding. Short ribs bereid je – in tegenstelling tot spareribs – liefst totdat het vlees van het bot valt. Dat in combinatie met de subtiele rooksmaak van de BBQ…. Goddelijk!

Brisket

Laten we even vooropstellen: brisket is niet voor iedereen. Brisket scheidt het kaf van het koren. Als je brisket goed kunt bereiden, mag je jezelf een serieuze pitmaster noemen. Maar dat is ook wel meteen een beetje het euvel: maak je brisket niet goed klaar, dan is het gort- en gortdroog. Een schoenzool. In Texas staat dit vlees dan ook steevast op het menu bij de serieuzere BBQ wedstijden. Want met een brisket van de barbecue kun je écht laten zien wat je in huis hebt.