Deze taart komt oorspronkelijk uit Italië, waar hij hoofdzakelijk als dessert wordt gegeten. Hij is echter ook overheerlijk bij een kopje koffie of thee. Snijd de taart in punten en serveer eventueel met wat mascarpone of slagroom en vers fruit naar keuze.
Ingrediënten
150 gram verkruimelde cantucini (of chocolate chip koekjes)
90 gram boter
2 citroenen
220 gram suiker
6 eieren
500 gram ricotta
2 eetlepels bloem
Bereiden
1. Oven voorverwarmen op 160 graden. Springvorm invetten en bekleden met bakpapier.
2. Koekjes verkruimelen (met mes of in keukenmachine). Boter in klein pannetje smelten en daarna kruimels er goed doorroeren.
3. Verdeel botermengsel met kruimels over bodem, druk goed aan. Hierop kun je eventueel nog een dun laagje jam smeren.
4. Rasp de schil van 1 citroen en pers beide citroenen uit.
5. Klop de eieren met de suiker schuimig. Voeg ricotta, bloem, citroensap en -rasp en limoncello toe en meng alles goed door.
6. Giet het mengsel in de springvorm en bak ca. 50 minuten tot bovenkant hard is. eventueel bij het serveren bestrooien met poedersuiker.
Tip: als je de ingrediënten halveert past het in een cakevorm. Het is dan voldoende voor 6-8 personen bij de koffie.
Materialen
springvorm