blog placeholder

Recepten voor Griekse nagerechten. Ook ideaal om je gasten voor te schotelen tijdens een feestje!

Zoet gebak

Baklava

 Ingrediënten:

  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • 400 gram walnoten, fijngehakt
  • 150 gram amandelen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1eetlepel olijfolie
  • 16 bladeren filodeeg

voor de siroop:

  • 250 gram suiker
  • 1,5 deciliter water
  • 3 kruidnagels
  • 3 theelepels citroensap

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 °C. Vet een ovenschaal in. Meng in een kom noten, amandelen, kruiden en suiker en verdeel in drie porties. Leg 1 deegblad op een snijplank. Bestrijk een helft met olie. In het midden vouwen en in de ovenschaal leggen. Herhalen met drie bladeren. Verdeel een portie van het notenmengsel over het deeg. Vier ingevette en gevouwen deegbladeren erop leggen en met de tweede portie notenmengsel bedekken. Herhalen tot het mengsel op is. Afdekken met vier deegbladeren. De bovenkant met olie bestrijken en in de lengte drie keer insnijden. 30 minuten in de oven.

Besprenkelen met de afgekoelde siroop. Laten afkoelen en dan in ruitvormige stukken snijden.

Siroop:

Alle ingrediënten voor de siroop in een pan doen. Al roerend aan de kook brengen en 10 minuten laten sudderen.

Yoghurttaart

Jaoertopita

Ingrediënten:

  • 300 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 4 eieren
  • 300 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 450 gram bloem
  • zout

Bereiding:

 Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een kom suiker en bloem en mix het. Voeg al mixend eieren, yoghurt, bloem en bakpoeder toe. Mixen totdat er een dikke vloeiende massa is. Deeg in een bakvorm doen en 1 uur bakken.

Honingkoekjes

Melomakarona

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 700 gram meel
  • 2,5 deciliter olie
  • 200 gram suiker
  • 250 gram walnoten, grof gehakt
  • 1/2 kopje cognac
  • 500 gram honing voor de siroop
  • 2,5 deciliter water
  • 1 deciliter sap van een citroen en een sinaasappel
  • kaneel

Bereiding:

Meng het meel en het bakpoeder. Mix de olie en de suiker. De helft van de walnoten, het sap en de cognac erbij roeren. Beetje bij beetje het meel toevoegen en blijven roeren tot er een zacht deeg is. Op een ingevette bakplaat met een lepel koekjes vormen. In een voorverwarmde oven (150 °C) ongeveer 30 minuten bakken.

Honing en water samen 10 minuten koken. De afgekoelde koekjes in de siroop leggen. Als ze doordrenkt zijn ze met een schuimspaan eruit halen en bestrooien met de rest van de walnoten en kaneel.