blog placeholder

Het is lastig om meteen een appeltaart te maken die helemaal naar je zin is. Er zijn heel veel verschillende recepten. Ik een aantal verschillende recepten uitgeprobeerd en uiteindelijk mijn eigen recept samengesteld. Dit recept wil ik met jullie delen.

appeltaart

Benodigdheden:
– Springvorm met een doorsnede van 17 cm (een kleine springvorm van Kaiser)
– Mengkom
– Oven (180 graden)
– Fijnschiller en/of schilmesje
– Lepel en een glaasje of bakje met water


Ingredienten:
Deeg:
– 125 gram boter (in klontjes)
– 112 gram suiker
– 140 gram bloem
– snufje zout
– snufje vanillesuiker

Vulling:
– 2 el suiker
– 4 normale appels
– 1 tl citroensap
– 1 tl kaneelpoeder

– een half losgeklopt ei


Bereiding:
– Alle ingredienten voor het maken van het deeg in een beslagkom en met je handen kneden tot een egale bal. Zorg dat alles goed gemengd word.
– De 4 appels schillen en in schijfjes of blokjes snijden. Meng de stukjes appel met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel. Voeg ook 1 theelepel citroensap toe.

– Verwarm de over voor op 180 graden. (electrische oven)
– Vet de springvorm goed in met boter. Dit gaat het gemakkelijkste met je vingers. Je kunt ook een kwastje gebruiken.
– Pak ongeveer 1/3 van het deeg en maak het plat tussen je handen of rol het een beetje uit met een deegroller. Leg het op de bodem van de springvorm.
– Bekleed de randen van de springvorm en zorg dat je ongeveer 1/3 van het deeg overhoudt voor de afkleding van de appeltaart. 
– Om het deeg mooi glad te krijgen kun je een lepen in een glaasje water dopen en met de bolle kant over het deeg gaan. Zorg dat de lepel vochtig blijft. Ga voorzichtig te werk.
– Leg de stukjes appel in de vorm.
– Maak van het deeg dat over is rolletjes tussen je vingers. Leg deze in een ruitpatroon over het appelmengesl heen. Zorg dat de uiteinden van de rolletjtes de deegrand (van de springvorm) raken en druk deze een beetje aan. 
– Klop het ei los in een schaaltje. Giet met een theelepel de helft van het ei over de deegrolletjes. (dit zorgt voor een mooie glans). Je kunt nog een beetje suiker over de rolletjes heen strooien.

– De appeltaart in 40 tot 45 minuten bakken. Kijk na 40 minuten of de taart klaar is of nog even langer in de oven moet. 
Om te “checken” of de appeltaart goed is kun je met een sate-prikker aan de zijkant in het deeg prikken. Als de sate-prikker er schoon uitkomt is de appeltaart goed!

Serveertip: Lekker veel slagroom!

Eet smakelijk en geniet van de appeltaart!