blog placeholder

Elke ouder kent het “probleem” hoe krijg ik mijn kinderen aan de gezonde groente? Dit is een makkelijke én lekkere manier.

Je kent het wel, de kinderen moeten gezond eten maar jammer genoeg lusten ze heel veel gezonde groentes niet. Nu kan je natuurlijk allerlei drama’s en een machtstrijd krijgen met het eten, maar daar wordt het eten natuurlijk niet echt heel veel gezelliger van.

Een makkelijke én lekkere manier is om de groenten dan te gaan verstoppen, zodat de kinderen alles binnenkrijgen wat jij wilt dat ze eten, zonder drama’s en strijd.

Het is overigens ook erg handig om de kinderen mee te laten helpen, op deze manier blijken ze namelijk veel meer te eten en lekker te vinden (zo heb ik mijn zoontje van 4 namelijk aan de sla gekregen, hij wou nooit blaadjes eten totdat hij ze zelf uit de tuin mocht plukken en mocht helpen met de sla klaar te maken)

De hoeveelheden hier genoemd resulteren in ongeveer een halve pan soep, maar aangezien ik niet ben van de afgemeten hoeveelheden is het onderstaande een richtlijn en kan je er zelf natuurlijk naar hartelust mee variëren en het zo maken dat jij en jouw gezin / kinderen het lekker vinden.

En ja ik weet het, tomatensoep is heel erg basic en er zijn diverse recepten van in omloop, maar deze is écht de allerlekkerste!

Recept
Neem ongeveer een kilo tomaten (je kan verschillende soorten tomaten gebruiken) en snij deze in kwarten of nog beter, laat het door de kinderen doen. Ook een kilo uien, mag ook minder zijn, maar niet té weinig, en snij deze ook in kwarten. Dan een kilo paprika, lekker alle kleuren gebruiken, maar de rode moet wel overheerse aangezien de rode paprika natuurlijk aangemerkt is als zogenoemd superfood, dus daar kan je nooit teveel van gebruiken. Deze ook in stukken snijden (alleen de zaadlijsten en het steeltje niet gebruiken, de rest kan er zo in) en mijn ervaring is dat de kinderen dit ontzettend leuk vinden om te doen, vooral als ze tussendoor mogen snoepen van de gesneden groentes!
Je hoeft de tomaten dus niet te ontvellen of wat dan ook, ze gaan er zo in! Door het pureren met de staafmixer vind je later niks meer terug van de velletjes.

Doe in een grote soeppan een scheutje olijfolie en doe alle gesneden groente en de uien in de pan. Bak het even kort aan (hierdoor komen de gezonde ingrediënten van de tomaten vrij!) en voeg dan een scheut water toe. Laat het geheel nu lekker zachtjes doorkoken zodat de uien, knoflook, tomaten en paprika lekker zacht worden. Af en toe wel even doorroeren.
Als alles lekker zacht geworden is dan voeg je bouillonblokjes toe (dit kan runder- maar ook heel goed groentebouillon zijn) en pureer je de soep met de staafmixer. Als de soep helemaal glad is dan voeg je nog wat kokend water toe tot de samenstelling van de soep is zoals jij het lekker vindt.

Je hebt nu een hele lekkere en gezonde soep die binnen een uur op tafel staat en erg lekker is met grof donkerbrood met kruidenkaas.
Eventueel de soep nog garneren met kleine stukjes gekleurde paprika, maar dit zou ik achterwege laten als ze geen paprika lusten.

Variaties zijn natuurlijk mogelijk, je kan bijvoorbeeld ook nog courgette toevoegen of als je dat lekker vindt gehaktballetjes, maar dat kan je zelf bedenken.

De kinderen vinden deze soep heerlijk, vooral als ze niet altijd weten wat er precies inzit. Ik vertel bijvoorbeeld nooit aan een vriendinnetje van mijn zoontje dat er paprika in de soep zit (laat haar dat ook niet zien of snijden) omdat zij dat absoluut niet lust … maar de soep van mij vindt ze de allerlekkerste!!!

Zo heb je een leuk en gezellig kookmoment met de kinderen én zijn zij supertrots dat ze geholpen hebben emt het eten maken én ben jij blij omdat ze groente eten zónder dat het eten een drama en / of machtstrijd is geworden.

Eet smakelijk!!