blog placeholder

Ik was al heel lang op zoek naar een goed recept om op Foobie.nl te plaatsen. Aangezien ik niet zo’n goede kok ben heb ik hiervoor de hulp ingeroepen van een expert. Die expert is mijn, van oorsprong Portugese, collega Paolo. Paolo heeft, voordat hij met zijn Nederlandse vriendin in Nederland ging samenwonen, jarenlang in de horeca gewerkt. Sinds hij Nederland woont werkt hij echter bij een bloembollen exportbedrijf. In de loop der jaren is hij opgeklommen tot chef expeditie maar zijn hart ligt toch bij het koken. Iedere dag heeft hij lekkere zelfgemaakte dingetjes in zijn broodtrommel mee en als je hem een vraag stelt over koken wordt hij enthousiast en verteld honderd uit. Omdat ik zelfs, met mijn super eenvoudige Shoarma schotel recept op Foobie.nl, al geld verdien moedig ik hem steeds aan om zijn recepten ook te publiceren. Hij is daar echter te onzeker voor omdat hij de Nederlandse taal slecht beheerst. Ik heb hem toen aangeboden om een van zijn recepten voor hem publiceren om te kijken hoe het loopt.  Dat vond hij een goed idee. Hij heeft het recept voor me opgeschreven en ik heb het voor hem vertaald in goed Nederlands. Het is natuurlijk, wat had je anders verwacht van een echte Portugees, een zeevis recept.

recept voor zeeduivel

Zeeduivel met noodles recept:
Hier volgt het Portugese recept voor Jamboril com macarrão of te wel Zeeduivel met noodles. De Engelse benaming voor een Zeeduivel is “Monkfish”; de Deense naam is “Havtaske”

benodigdheden voor vier personen:
Één à anderhalve kilogram gefileerde Zeeduivel, twee grote uien, twee knoflook knollen, drie grote tomaten, een halve groene paprika, een beetje gehakte verse koriande, een beetje piripiri, een beetje zeezout, naar keuze twaalf gepelde rauwe gamba’s of twaalf schelpdieren, tweehonderdvijftig gram macaroni, anderhalve liter zeevruchten bouillon of anderhalve liter heet water met anderhalf maggi blokje, anderhalve deciliter droge witte wijn, een scheutje olijfolie.

recept voor zeeduivel

Voorbereidingen:
Snij de gefileerde Zeeduivel in kleine stukjes en spreid het uit op een groot bord. Strooi een beetje zeezout over de Zeeduivel brokjes en laat het geheel een half uur intrekken. Hak de uien, de knoflook, de tomaten en de paprika in kleine stukjes.

recept voor zeeduivel

Bereiding:
Doe een scheut olijfolie in een brede pan en doe de fijngesneden uien, knoflook en paprika in de pan. Laat het geheel een minuut of vijf stoven. Voeg vervolgens de fijngesneden tomaten samen met de witte wijn toe en laat het geheel, al roerend, ongeveer vijf minuten stoven. Giet vervolgens de anderhalve liter zeevruchten bouillon of anderhalve liter heet water met anderhalf maggi blokje toe. Breng dit, onder af en toe roeren aan de kook en laat het ongeveer vijf minuten koken. Voeg nu de macaroni toe en voeg vervolgens na een minuut of drie de gesneden Zeeduivel en de twaalf gepelde rauwe gamba’s of twaalf schelpdieren toe. Laat het geheel, onder af en toe roeren, ongeveer vijf minuten koken en voeg naar smaak wat zout toe. Doe daarna het vuur uit en strooi de gehakte verse koriander er over heen. Doe nu de deksel op de pan en laat het geheel een minuut of vijf staan zodat de smaak er goed in kan trekken. Nu kan de Zeeduivel met noodles geserveerd worden, liefst met een mooie witte wijn erbij. BOM APETITE, oftewel smakelijk eten.

recept voor zeeduivel

Zeeduivel:
De zeeduivel (Lophius piscatorius), ook wel hozemond, staartvis of lotte genoemd, komt voor in de Middellandse Zee en in het noordwesten, het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan. De zeeduivel is een zogenaamde straalvinnige vis uit de familie van zeeduivels (Lophiidae) en hij behoord tot de orde der vinarmigen (Lophiiformes). De zeeduivel wordt maximaal 200 centimeter en kan maximaal 24 jaar oud worden. De Zeeduivel heeft een bovenstandige bek. De Zeeduivel heet twee rugvinnen (acht stekels en 11-12 vinstralen) en één aarsvin met negen vinstralen. De zeeduivel is een zoutwatervis die leeft in diep water op een diepte van 20 tot 600 meter. De zeeduivel eet hoofdzakelijk macrofauna en vis. De zeeduivel is voor de visserij van groot commercieel belang. De soort staat niet op de Rode Lijst van de IUCN. Het is een van de duurdere vissoorten die op menukaarten vaak wordt aangeduid met de Franse benaming lotte.