Deze lasagne wordt gemaakt met sauzen op basis van rode linzen gekookt in bouillon. De linzen nemen de smaak van de bouillon makkelijk aan en verder kan je toevoegen wat je maar wilt.
Wat moet er nu door de lasagne als je veganistisch wilt eten? Niet zo makkelijk, want vrijwel alle recepten bevatten zuivel en vlees of vis. Het volgende recept biedt uitkomst.
Je kunt dit recept op verschillende manieren maken, maar de basis blijft hetzelfde. De basis voor de saus:
300 gram rode linzen in een pan met ruim water en bouillonblokjes voor 1,5 liter bouillon laten koken tot het water verdampt is en de linzen gaar. De rode linzen gaan bij het koken kapot en dat is precies de bedoeling. De kapot gekookte linzen hebben de smaak van de bouillon opgenomen en hebben de perfecte substantie voor een lasagne-saus.
Nu kan je er groenten naar keuze aan toevoegen. Een voorbeeld:
2 grote uien, gesnipperd
champignons (100 gram), in dunne plakjes
1 rode paprika, in kleine stukjes
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
De groenten eerst roerbakken in de wok en dan bij de linzen voegen en goed roeren.
De lasagne maak je door in een ovenschaal lasagne-bladen te leggen, het linzen-mengsel erop te scheppen, weer een laag lasagne-bladen, en zo verder tot het mengsel op is. De bovenste laag is altijd het linzen-groenten-mengsel. 35 minuten in de oven (de temperatuur staat op de verpakking van de lasagne-bladen).
Varianten zijn er ongelimiteerd. Alle groenten zijn geschikt, dus je kunt zelf groente-combinaties verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld ook 1 laag lasagne-bladen vervangen door geroosterde plakken aubergine. En het blikje tomatenpuree kan ook worden weggelaten.
Veel plezier en smullen maar!
Het KookIdee