blog placeholder

Dierlijke melk zoals koemelk heeft diverse bestanddelen. Eén ervan is lactose. Lactose maakt de melk lekker, maar helaas kan niet iedereen lactose verdragen. Er is sprake van lactose-intolerantie. Hoe zit dat, en wat kun je doen als je lactose-intolerantie hebt?

Lactose

Laten we eerst eens kijken wat lactose eigenlijk is. Lactose is een suiker. Je treft deze suiker aan in dierlijke melk. Veel mensen danken dat je lactose alleen in koemelk aantreft, maar dat is niet waar. Alle dierlijke melk bevat ongeveer hetzelfde percentage lactose. Aangezien veel voedingsmiddelen gemaakt zijn van koemelk, of melkproducten in ieder geval als ingrediënt gebruikt zijn, krijg je op een dag aardig wat hiervan binnen. Lactose maakt de gerechten lekker. Zodra je lactose binnenkrijgt, wordt deze gesplitst in glucose en galactose. Je lichaam neemt deze stoffen vervolgens naar behoefte op.

 

Lactase

In je lichaam wordt het enzym lactase aangemaakt. Je herkent de verwantschap met de naam lactose waarschijnlijk wel. Lactase helpt je om de lactose te verteren. Zonder die lactase heb je een probleem. De lactose wordt niet afgebroken.

 

Lactose-intolerantie

Als het enzym lactase niet of te weinig door je lichaam wordt aangemaakt kan je lichaam de lactose niet of te weinig verteren. Het enzym zou er voor moeten zorgen, dat je darmen de lactose netjes afbreken, maar dat gebeurt dus niet. De lactose legt de hele route door je darmen af, waarbij gisting kan optreden. Dat veroorzaakt gasontwikkeling, waardoor je een opgeblazen gevoel kunt krijgen, last van winderigheid en diarree. Een misselijk gevoel hoort ook bij de onaangename gevolgen. Kortom, je kunt eigenlijk niet tegen lactose, je hebt lactose-intolerantie.

 

Wat kun je eraan doen?

Om de problemen te vermijden die als gevolg van lactose-intolerantie optreden moet je, het zal je niet verbazen, de inname van lactose zien te verminderen. Bepaalde melkproducten zijn behandeld, waardoor de hoeveelheid lactose nog maar laag is en meestal geen problemen veroorzaakt. Ook kun je denken aan vervangende producten, zoals soja-, rijst- of kokosmelk, of dergelijke producten.  Vaak is een kleine hoeveelheid melkproducten niet zo’n probleem, bovendien krijg je met reguliere melkproducten ook allerlei stoffen binnen die wel gezond voor je zijn. Het is belangrijk zelf goed te voelen wat er met je gebeurt als je melkproducten gebruikt, ook in kleinere mate. Je kunt de hoeveelheid melkproducten zonodig altijd aanpassen.

 

Is lactose-intolerantie hetzelfde als melkallergie?

Een allergie is een overtrokken reactie van je immuunsysteem. Je immuunsysteem beoordeelt bepaalde stoffen als schadelijk voor je lichaam en gaat een tegenreactie inzetten. Je kunt voor allerlei dingen allergisch zijn, voor voedingsmiddelen, maar ook voor bepaalde kleding, voor licht, voor metalen, stof, en ga zo maar door. Sommige mensen hebben last van een melkallergie. Het lichaam beschouwt de melk, of stoffen erin, als schadelijk en zet de tegenaanval in door de productie van antilichamen. Vaak zijn het de melkeiwitten die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie. Bij lactose-intolerantie gaat het om iets anders, om het ontbreken van het enzym lactase waardoor je lactose niet wordt afgebroken en je klachten krijgt. Hoewel dus evengoed knap vervelend, het is iets heel anders. Melkallergie is iets heel anders dan lactose-intolerantie. Producten die geen lactose bevatten en ook geen melkeiwitten, zoals bijvoorbeeld sojadrank, zijn voor mensen met melkallergie én voor mensen met lactose-intolerantie een goed alternatief.