U wilt uw kleinkinderen verwennen. Bij opa en oma aan tafel moet het feest zijn. Maar veel kinderen trekken al gauw hun kieskeurige neusje op bij de aanblik van een bord vol gezonde voeding. Hoe kunt u uw kleinkinderen laten smullen en ze toch een verantwoorde maaltijd voorschotelen?
Vroeger was het ‘eten wat de pot schaft’. Een kind was al tevreden als het niet met een lege maag naar bed hoefde. Elke eenvoudige maaltijd werd gretig genuttigd en het doel was bereikt: de buikjes waren vol. Tegenwoordig zijn veel kinderen erg kieskeurig over wat ze in hun mondje stoppen. Een bijwerking van de welvaart. Toch kunt u ervoor zorgen dat uw kleinkinderen graag bij opa en oma blijven eten, zonder ze teveel te verwennen. Een keertje patatjes eten moet kunnen, maar u wilt natuurlijk ook graag dat de kleine schatten hun broodnodige vitamientjes binnenkrijgen. Goedenwel geeft u een aantal gezonde, maar vooral gezellige en smakelijke maaltijdtips.
Soep
De meeste kinderen lusten graag soep. Een grote pan soep is zo gemaakt en voedt een hoop lege maagjes. Broodjes met ham en kaas maken de maaltijd compleet.
Maak een kippensoep extra leuk met wat letter- of figuurvermicelli. Welke woorden kunnen ze maken van de letters in hun soep? Een simpele groentensoep wordt interessant door lekkere gehaktballetjes toe te voegen. Laat de kinderen het gehakt zelf kneden en draai samen de balletjes.
Recept: Oma’s tomatensoep
Neem de keukenmachine en maal hierin een pond mager soeppoulet fijn. Zo, dat er hele kleine stukjes ontstaan. Neem een grote soeppan en voeg de poulet en ruim een liter koud water toe. Breng aan de kook en zet de warmtebron dan laag. Snipper 3 flinke uien en voeg deze toe. Kook het vlees en de uien in ruim 1,5 uur zachtjes gaar. Maak 2 mixjes voor tomatensoep en 2 kleine blikjes tomatenpuree aan met totaal een liter koud water. Mix goed met een garde en doe dit mengsel bij de soeppan in. Breng weer aan de kook en knijp 2 klosjes krulvermicelli boven de pan fijn. Laat onder goed roeren (de soep kan nu snel aanbranden) nog een halfuur heel zachtjes doorkoken.
Warme maaltijd
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse kinderen te weinig groenten eet. Het kan enorm helpen als u ze betrekt bij het boodschappen doen en het bereiden van de maaltijd. Zet een leuke cd op en maak er een gezellig onderonsje van. Bedenk dat er in gerechten als soep, nasi, bami, spaghetti en macaroni gemakkelijk veel verse groente ‘verstopt’ kan worden. Dek samen de tafel en kies voor flinke borden en kleine porties, dat lijkt minder veel en zal het kind niet bij voorbaat al demotiveren. Probeer de kinderen aan tafel niet te dwingen om groenten te eten. Geef het goede voorbeeld – zien eten, doet eten – en geniet zichtbaar van uw eigen portie. Zorg voor een gezellige sfeer, maak grapjes over de rare snijbonen op hun bord of vorm een poppetje van de groenten en daag de kinderen uit het voetje van het poppetje eens op te eten. Dat durft hij of zij vast niet! Prijs het kind dat zijn best doet en wat van de groenten eet. Besteed zo min mogelijk aandacht aan het kind dat weigert te eten.
Recept: Stoofpeertjes met kip
Schil een paar kilo Giezer Wildeman stoofpeertjes. Verwijder de klokhuizen en verdeel de peertjes in parten. Zet de peertjes in een grote pan onder water en breng aan de kook. Voeg een paar schepjes suiker en kaneel toe. Laat dit minstens 6 uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, niet helemaal afsluiten. Kook de peertjes het laatste uurtje zonder deksel, om het kookvocht in te dikken. De peertjes zijn nu klaar om te eten. Eventueel kunt u ze afgieten, het kookvocht opvangen en dit met wat aangemaakte maïzena weer aan de kook brengen. Voeg de peertjes aan het dikke vocht toe. Lekker met gekookte aardappelen en kip uit de oven.
Kip uit de oven is zo gepiept: vet een ovenschaal in en verdeel kleine gemarineerde kippenpootjes over de bodem. Zet de schaal in een voorwarmde oven op 200 graden Celsius en laat de kip in ongeveer 50 minuten garen. Besprenkel de kip halverwege de baktijd met wat sinaasappelsap, voor een krokant korstje.
Bedenk dat peertjes geen groenten zijn, maar fruit. Let erop dat de volgende maaltijd in elk geval een gezonde portie groenten bevat.
Recept: Hasta la Pasta
Zet een grote pan met water, wat zout en een scheutje olie op. Rul ondertussen wat rundergehakt in een braadpan of hapjespan. Voeg een in ringen gesneden prei, een winterpeen en een rode paprika in blokjes en twee teentjes geperste of fijngehakte knoflook toe. Bak wat in plakjes gesneden champignons mee. Doe een handvol volkorenpasta in het kokende water en laat deze gaar worden volgens de aanwijzing op de verpakking. Roerbak het gehakt-groentenmengsel nog even door en voeg vervolgens een kopje kippenbouillon en twee kleine blikjes geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat het mengsel even pruttelen. Houden uw kleinkinderen niet van stukjes in hun eten? Neem dan nu de staafmixer en pureer het gehakt-groentenmengsel fijn. Giet de gekookte pasta af en voeg het toe aan het gehakt-groentemengsel. Schep het geheel nog een paar minuten om op een middelmatig vuur en u en uw kleine schatten kunnen aan tafel. Wat geraspte kaas op tafel maakt de maaltijd af.
Fruitig toetje
Fruit hoeft niet saai te zijn. Maak van het fruithapje een feest door deze leuk aan te kleden en te combineren met bijvoorbeeld het toetje. Laat de kinderen helpen met het schoonmaken van het fruit en wees daarbij gul met complimenten. Dat zal ze stimuleren het straks lekker op te eten.
Recept: Smoothie
Een smoothie is een lekker en verantwoord tussendoortje, maar kan ook prima dienen als dessert. Neem een blender en vul deze met een handvol rood fruit, bijvoorbeeld aardbeien, bramen, bosbessen en/of frambozen. Voeg een kleine banaan en een rijpe kiwi toe. Giet er een half glas sinaasappelsap bij, even mixen en klaar is uw heerlijke vruchtensmoothie.
Maak een eenvoudige yoghurt-aardbei smoothie door aardbeien met wat yoghurt in de blender te mixen. Simpel en lekker fris!
Recept: Fruitcocktail
Pers een paar sinaasappelen uit en bewaar de lege helften. Zet deze in een kommetje en vul de helften met wat yoghurt of vanillevla. Steek er een lepeltje in. Maak wat rijp fruit schoon – bijvoorbeeld appel, sinaasappel, banaan, peer, aardbei, meloen, ananas, bosbessen, frambozen – en leg deze in kleine stukjes op de vla. Steek een feestelijk parasolletje in de sinaasappel. Deze zomerse fruitcocktail mag, als het weer het toelaat, natuurlijk lekker buiten verorberd worden.
Door: Scriva Tekstproducties / Gertine ten Lande