blog placeholder

Veel vrouwen vinden koken wel fijn. Maar als het betekent koken voor een gezin van 3 tot personen dan is de lol er gauw vanaf. Wat oh wat gaan we vandaag eten? Elke week is het dan weer een gevecht om te kijken hoe ze op een snelle en creatieve manier gezond eten op tafel zetten. Enkele tips om echt te komen tot een snelle afhandeling van de keuken elke week weer.

Elke werkende vrouw en al helemaal elke werkende moeder zal u vertellen dat hoeveel ze ook van koken houdt, het je soms allemaal de nek uit kan lopen. Weer een dag bedenken wat je de kroost en manlief zal voorschotelen. En als je komt uit een conservatieve hoek dan eten de kinderen wat de pot schaft maar een beetje moderne moeder en echtgenote wil toch wel rekening houden met de ‘lusten en niet lusten’ van haar gezin.Met een goede planning en wat basisingrediënten in de koelkast en de voorraadkast, is het niet langer een ‘last’ om je gezin snel een lekkere en voedzame maaltijd voor te schotelen.

1. Simpele gerechten: Een voedzame maaltijd hoeft niet uitgebreid te zijn. Eénpans gerechten ( wokgerechten, stoofschotel en soepen) zijn gemakkelijk voor te bereiden. Zo kun je de avond van te voren de bouillon van de soep beginnen te trekken. Als je soep met bonen maakt zoals gele of groene erwten dan laat je die een avond van te voren in water zodat het kookproces niet te lang duurt. Durf ook eens wat anders en durf een wittebonen of een bruine bonen soep…!

2. Ovenschotels: Gerechten in de oven zoals vlees en gehakt recepten zoals meatloafs kunnen ook de avond van tevoren voorbereid worden. Eerder bereid voedsel heeft trouwens ook de neiging om smakelijker te worden omdat de kruiden in het gerecht gaan trekken. Je kunt natuurlijk een ovenschotel ook ’s avonds samenstellen en in de ijskast doen en zodra je thuis bent direct in de oven plaatsen.U kunt de meatloafs kruiden met van alles. In een volgend artikel geefik u een aantal meatloaf recepten.

3.Restverwerking: Restjes gooi je niet weg. Gekookte witte rijst gooit u niet weg tenzij u het aan de kippen voert. Bewaar telkens de kleine knoedels overgebleven rijst ( let wel geen brong brong!) En als er een dag een heleboel is, halt u ze de avond van tevoren uit de vriezer, plaatst ze in de ijskast om te ontdooien en bak je er die middag een lekkere nasie van. Restjes geroosterd of BBQ vlees kunnen bewaard worden voor in de nasi of Bruine bonen.

4. Vleesverwerking: gKip kappen elke dag is niet fijn . Neem er daarom een dag voor als u kip in bulk koopt. Was alle kip. Kap en marineer het vlees in porties en doe ze in de vriezer met duidelijke labeling van wat, wat is. Bijvoorbeeld 2 pakjes Chinees, 2 pakjes Pikant, 2 pakjes Indonesische ketyap, 2 pakjes naturel ( dus alleen zout en peper) waardoor je er alle kanten mee uit kan. Het vlees zal trouwens alleen maar beter smaken. Rund en dan bijzonder die bestemd voor stoofschotels en soepen, kunt u ook in1 keer lekker zacht koken en in bakjes wegzetten. Trouwens restjes BBQ vlees doe je in de freezer en bak je een andere keer een lekkere nasi mee..!

5.Microwave cooking: de microwave is echt niet alleen voor de popcorn of om kant en klare maaltijden op te warmen. Neem nou eens vis. Geen zin om te bakken, het is razendsnel klaar in de microwave. Doe wat margarine, een beetje citroensap, wat gedroogde of verse kruiden en breng op smaak met peper. Dek de schotel af en laat 4 à 5 minuten koken in de microwave op maximale kracht. Laat 3 à 5 minuten rusten en dien daarna op. Snel, en supergezond!Eevenzo met wat diepvriesgroenten. Als u een microwave heeft gekcoht word er meestal zo een handig mini ‘kookboekje’ bij geleverd volg de tips op!

Volgende keer nog meer tips.