Ik las vandaag dit bericht: “Uit tal van studies blijkt dat Carnosine, een bestanddeel wat in kippensoep zit, helpt het immuunsysteem de ziekte tegen te gaan. Nadeel hiervan is dat wanneer de stof het lichaam verlaat, de werking stopt. Daarom moet er wel een constante aanvoer van kippensoep zijn”. Dit meldt Het Laatste Nieuws.
Carnosine:
Carnosine is een dipeptide van de aminozuren beta-alanine en histidine. Carnosine is het eerste peptide dat uit natuurlijk materiaal werd geïsoleerd. Het is sterk geconcentreerd in de spier- en de hersenweefsels. Onderzoekers uit o.a. Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Rusland hebben aangetoond dat Carnosine een aantal anti-oxidant eigenschappen heeft die voordelig kunnen zijn. Carnosine is een bewezen reactieve zuurstofverbinding met een reinigende werking. Carnosine helpt ook veroudering voorkomen en het heeft een remmende werking op nierschade die optreedt bij mensen met diabetes (nefropathie).
Natuurlijke producten met carnosine:
Zoals het woord Carnosine al doet vermoeden komt Carnosine vooral voor in vlees (latijn= carnis), het komt met name vooral in hoge concentraties voor in weefsels zoals spieren, hart, hersenen en ogen. Bronnen van carnosine in de voeding zijn dan ook vooral vlees, gevogelte en vis. Carnosine komt van nature ook voor in eieren en volle melkproducten. Dit is vooral van belang voor vegetariërs en veganisten die op deze manier voldoende Carnosine binnen kunnen krijgen om optimaal te kunnen presteren en voldoende energie te hebben.
Conclusie:
Kippensoep helpt dus waarschijnlijk tegen verkoudheid door de kip die in de soep zit omdat het kippenvlees het enige bestanddeel van de kippensoep is waar Carnosine in zit. Omdat Carnosine in alle vlees, gevogelte, vis, eieren en volle melkproducten voorkomt zullen ook deze producten dus allemaal helpen tegen verkoudheid.