blog placeholder

Een kaasplankje na een uitgebreid diner is een mooie en smakelijke afronding van het geheel. Het voordeel is ook dat er zo veel mogelijkheden zijn, ‘voor elk wat wils’. Mooie combinaties zijn er te maken.

Nodig:

mooi schaaltje of plankje om de kaas op te leggen

kleine (kaas) mesjes, voor elke soort één

Rode wijn of niet te koude rode port in mooie wijn- of portglazen

Ingrediënten:

Kaasplankje met zachte smaken: Geitekaas (géén Feta), Port Salut, Brie, Baby Bell,knoflookkruidenboter, Gorgonzola en Bluefort.

Kaasplankje met wat sterkere kazen: Chaumes, Kernhem, Rocqfort, Camembert, Boursin, Danish Blue en Emmentaler.

Vers afgebakken broodjes (zie Tip)

Tip:

Drink bij de zachte kazen een niet al te krachtige soepele rode wijn en bij de wat pittigere kazen een zwaardere en krachtige rode wijn of een rode port.

Breng vóór het serveren de kazen op kamertemperatuur en serveer de kaasplank met ciabattabrood, stokbrood of pistoletjes, vers uit de oven in plakjes gesneden.

De bedoeling van een kaasplankje is dat er met de lichtste, zachte kazen wordt begonnen en de wat sterkere kazen hierna volgen, dit vanwege de smaakopbouw. Eventueel kan gekozen worden voor een tussen-de -kazen-door hapje in de vorm van fruit, zoals druiven en meloen.

*Extra: meestal liggen er 3 á 4 soorten kaas op een plankje