blog placeholder

Wil je graag een snelle en lekkere lunch op tafel zetten, of heb je s avonds niet zoveel zin om te koken, maar wil je wel lekker eten, dan is dit receptje ideaal om eens uit te proberen. Er zit een klein moeilijkheidje in, en dat is de roux maken, maar dat heb je snel onder de knie.

Ingrediënten voor 2 personen

4 afbakbroodjes (pistolets, baguettes)
1 bakje champignons
paar plakjes parmaham
verse basilicum
bloem
kippen
bouillon

Werkwijze

Snijd de champignons in plakjes. Snijd ook de parmaham fijn. Maak de bouillon. Als je dit doet door middel van een bouillonblokje, lees dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Bak de broodjes af in 8 tot 10 minuten in de oven op 180 graden of als anders aangegeven.
Bak de champignons in een beetje olie of boter aan. Voeg dan de parmaham toe en bak dit even mee.

Ok, nu komt het leuke, en tevens het moeilijkste gedeelte van dit simpele receptje. Het maken van de roux. Roux (spreek uit als roe) is een mengsel van boter en bloem, dat vaak wordt gebruikt al basis voor sauzen, maar in dit gerecht wordt het dus je ragout.

Strooi wat bloem over je champignonmengsel, en roer totdat het wat gaat binden. Giet dan langzaam wat bouillon erbij, en blijf roeren totdat er een saus ontstaat. Pas op voor klontjes, want het is niet lekker om een hap bloem binnen te krijgen.
Als je wat saus hebt, strooi je weer wat bloem, totdat het weer gaat binden. Giet dan weer de bouillon erbij, en blijf weer roeren tot je weer saus hebt. Doe dit net zolang totdat je bouillon op is.
Zorg ervoor dat je ragout niet te waterig is. Mocht dit zo zijn strooi dan weer een beetje bloem erbij. Is je ragout te dik, maar je bouillon is op, dan kan je wat water toevoegen. Aan de smaak zal het niets afdoen. Bouillon en parmaham zijn al zout van zichzelf, dus dit hoef je niet zelf meer toe te voegen.

Snijd wat blaadjes verse basilicum fijn, en voeg dit aan je ragout toe. Roer het even door, en laat het meewarmen zodat de smaak in je saus trekt. Naar smaak kan je peper toevoegen.

Snijd een broodje doormidden, en schep wat van de ragout over de helften. Maak het af met een paar blaadjes verse basilicum, en je hebt een heerlijk gerechtje, dat snel klaar is.