Voor diegenen die niet graag zoeken achter een bepaalde fles, of voor wie ten allen tijde wil weten welke ‘schatten’ zijn of haar kelder nog herbergt, is het aanleggen van een inventaris de oplossing.
Een eenvoudige manier om dit te doen is door al je vakken waar je wijn in bewaart een verschillend nummer toe te kennen. Voor de gelukkigen die over een zeer grote wijnkelder beschikken is het handiger om je vakken in plaats van een nummer een code te geven. Alle rijen krijgen dan een verschillende letter toegewezen en de kolommen een oplopend nummer. Zo krijg je dan vakken A1, A2, A3, …, B1, B2, B3, …
Vervolgens krijgt elk vak een fiche met de overeenkomstige notering (nummer of code). Op deze fiche worden de flessen genoteerd die in het betreffende vak liggen. Het is handig om de naam, het jaar en de eventuele bewaartijd te noteren. Schrijf achter elke wijn ook het aantal flessen dat je ervan hebt liggen. Doe dit met potlood zodat je dat aantal makkelijk kan wijzigen wanneer er wijn geconsumeerd wordt.
Bundel je verschillende fiches en je hebt een perfecte inventaris.
Zorg er wel voor dat je inventaris up-to-date blijft. Dit wil zeggen dat je hem telkens moet aanpassen wanneer er wijn verdwijnt, en hem ook moet aanvullen wanneer je nieuwe wijn aankoopt.