blog placeholder

Wie is er geen fan van? Cheesecake! Wanneer je jezelf en alle andere mensen thuis eens lekker wilt verwennen of als er een verjaardag voor de deur staat is dit een absolute topper. Niet al te moeilijk, al vergt het verkrijgen van een niet te natte maar ook niet te droge bodem wat ervaring en mogelijk een misser. Maar zelfs met een niet optimale bodem krijg je met dit recept een onweerstaanbaar resultaat. Het is wel het beste om deze taart minstens de dag voor gebruik te maken.

Benodigdheden;

Bodem:

  • Ongeveer 200 gram bastogne koeken
  • Ongeveer 60 gram boter

Vulling:

  • 250 gram philadelphia kaas voor het bakken van een taart op kamertemperatuur
  • 60 gram kristal suiker
  • 100-120 ml slagroom
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille essence
  • 1 citroen voor het sap en geraspte schil ongeveer 2 theelepels
  • Taart springvorm (22 cm) ingevet of bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Let op. Bij het maken van deze cheesecake gaat het allemaal om tussentijds proeven. De hoeveelheden voor de ingrediënten zijn slechts een aanwijzing. Ik zelf gebruik zo min mogelijk suiker en hou er juist van om de citroen goed te proeven dus gebruik iets meer citroen sap en schil. Wanneer je tussentijds proeft kun je de cheesecake precies naar jou wens aanpassen qua smaak.

Verwarm de oven voor op 160 graden. De eerste stap is het maken van de bodem. Hiervoor moeten de koekjes in verkruimeld worden tot bijna poedervorm. Wanneer je een keukenmachine tot je beschikking heb, gebruik hem, want het verkruimelen van bastogne koeken met de hand is een heel karwei. Wanneer de koekjes verkruimeld zijn smelt je de boter in een pan en voeg je de gesmolten boter beetje bij beetje toe aan de kruimels. Blijf mixen totdat er een stevig mengsel ontstaat. De hoeveelheid boter is slechts een indicatie, het kan iets meer of iets minder zijn. Daarom echt in delen toevoegen en op tijd stoppen met de boter, anders is je bodem te nat en te vet. Wanneer je een stevige massa heb bedek je de bodem van de springvorm tot ongeveer een halve centimeter hoogte. Druk het geheel goed aan en zet de springvorm in de koelkast om af te koelen.

Voor de vulling mix je eerste de philadelphia kaas en de suiker tot een glad mengsel. Voeg daarna de slagroom en het ei toe en mix opnieuw. Voeg als laatste de vanille toe met citroen sap en geraspte citroen schil. Start voorzichtig en voeg naar smaak de hoeveelheden hiervan toe, totdat het mengsel de gewenste smaak heeft. Wanneer het mengsel klaar is haal je de taartvorm uit de koelkast en verspreid je de vulling over de bodem. Bak de taart in ongeveer 40 minuten bij 160 graden. Laat na het bakken de taart afkoelen en zet hem daarna in de koelkast om helemaal koud te worden.