Rösti is een aardappelgerecht dat in de koude wintermaanden prima smaakt na een bos/strandwandeling of schaatspartij. Allerlei verse ingrediënten, eventueel kant en klaar gekocht, zorgen voor voldoende vitamines in de wintertijd.Dit recept is voor 4 personen, maar ook de dag erná is de rösti erg lekker, even opgebakken.
Nodig:
2 grote (wok)pannen met anti-aanbak laag plus 2 spatels of pollepels
(of je gebruikt je pan twéé keer na elkaar)
scherp mes
een bakblik voor in de oven of grill, dit is niet noodzakelijk, zie recept.
Ingrediënten:
rösti, 3 zakjes (uit de vriezer bij de supermarkt)
gesneden en gewassen groenten,ruim 750 gram, zoals: prei; paprika; ui (kant en klaar bij de supermarkt)
speklapjes of zuurkoolspek in stukjes gesneden 500 gram
salami of chorizo worst in kleine stukjes gesneden
kerriepoeder (het gerecht moet helemaal geel worden aan het eind)
beetje boter of olie
Bereiding:
In de grote (wok) pan in een beetje olie of boter het spek bakken.(eventueel het extra spekvet afgieten voordat de groenten worden toegevoegd) Hierna de groenten toevoegen en het geheel omscheppen totdat de groenten bijna gaar zijn.
Ondertussen de worst snijden en in het groentenmengsel roeren.
Wanner de rösti gebakken en in kleine stukjes is geroerd hierin kerriepoeder toevoegen totdat het geheel een gele kleur heeft.
Uiteindelijk het aardappelgerecht door het groente-vlees gerecht roeren en het kan op tafel.
Tip: In een bakblik, of grote schaal voor in de oven/grill, is de rösti goed dóór te verwarmen. Eventueel onder de grill, ongeveer 10 minuten, om er nog een mooi krokant korstje erop te geven indien dit niet gelukt is in de (wok)pan.
Tip: de rösti is ook zelf te maken door 1 kilo aardappelen te koken in de schil, één dag te laten liggen en dan ontvellen en zelf raspen, dit is veel werk en niet beslist noodzakelijk.