Paella is een van de meest bekende gerechten uit de Spaanse keuken. Maar wist je al dat er talloze varianten op zijn en dat er niet slechts 1 soort paella is?
Welke ingrediënten paella bevat, hangt af van de streek waar ze wordt bereidt. In het Spaanse binnenland bevat paella vaak konijn, kip, varkensvlees, eend en/of slakken. Aan de kust wordt paella juist met vis bereid. Er is een ding wat iedere paella gemeen heeft, en dit is bouillon, rijst, ui, knoflook, tomaat en saffraan.
De naam paella komt van het Arabische woord baqiyah, wat kliekjes betekent.
Ingrediënten
- Olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tomaat
- 1 groene en 1 rode paprika
- 100 g groene olijven
- 1 blikje Risotto
- 500 g vlees naar keuze
- zout en peper
- Provençaalse kruiden
- 1 bouillonblokje
- 1 citroen
Bereiding
- Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd deze in kleine stukjes
- Snijd nu de ui, knoflook en de tomaat ook in kleine stukjes
- Verhit olie in een pan en fruit paprika, knoflook, tomaat en ui enkele minuten.
- Doe hier de rijst bij en blijf alles omroeren.
- Doe er enkele glazen water bij.
- Doe nu olijven bij en peper en zout, de kruiden en het bouillonblokje.
- Snijd het vlees of vis in kleine stukjes en voeg die er nu ook bij.
- Wanneer het kookt, zet dan het vuur laag en let erop dat het water niet verdampt. Het zal ongeveer een kwartier duren totdat het klaar is.
- Besprenkel de paella naar eigen smaak met citroen.