blog placeholder

Kip, bereid in rode wijn is een erg smakelijk gerecht en is prima te combineren met zowel rijst als (gebakken) aardappelen, groenten en een frisse salade. De kip is zo gaar, het valt vanzelf van de botjes af, kluiven is niet nodig.

Nodig:

een grote braadpan met deksel

mes, snijplank, knoflookpers

Ingrediënten:

1 kilo kipstukken (braadstukken of kippenpoten) per persoon minimaal 1

100 gram (zuurkool) spekstukjes

2 uien, 2 paprika’s en 50 gram  champignons (een kant en klaar groente pakket gebruiken kan ook)

knoflook, peper, zout, tuinkruiden (=bouquet garni)

boter, (olijf) olie

minimaal 350 cc rode wijn * klaarzetten vóór het koken! (hoeft geen dure wijn te zijn)

groente-bindmiddel (wordt in pakjes verkocht bij alle supermarkten)

* extra: 4 eetlepels opgewarmde cognac (borrelglaasje ongeveer) (niet noodzakelijk, wél lekker)

Bereiding:

Bak de kipstukken in de olie rondom bruin en haal ze even uit de pan om in het vocht de uitjes en de spekblokjes te bakken. Leg, als het spek en de ui is gebakken, de kipstukken weer in de pan.

* extra: giet de verwarmde cognac over het vlees en steek het aan en blus het met de rode wijn*

Voeg de champignons, de knoflook e.d. toe en doe de deksel op de pan, dit moet ongeveer één uur sudderen.Het gerecht kan ook eventueel in de oven worden gezet op ongeveer 180 graden, 45 minuten lang. Hierna kan het vocht worden gebonden met het groente-bindmiddel, maar kan ook worden afgegoten.

* door het sudderen is de alcohol van de cognac en de rodewijn niet meer aanwezig, maar er ‘uitgekookt’.

Tip:

Drink de rest van de rode wijn bij het gerecht en serveer er (gebakken) aardappelen en groenten bij. Een frisse salade als garnering en eet smakelijk!