blog placeholder

Wokken met insecten

In Nederland zijn we het niet gewend om insecten, maden en wormen te eten maar in heel veel andere landen gelden insecten, maden en wormen en als smakelijke en gezonde lekkernij. Doordat er steeds meer mensen uit exotische streken in ons land komen wonen leren echter steeds meer mensen ook insecten, maden en wormen als voedsel kennen en waarderen.

Eetbare insecten:

Er zijn naar schatting wereldwijd ongeveer 1400 soorten insecten die eetbaar zijn voor de mens. Je vraagt je, gezien dit enorme aantal soorten eetbare insecten, dus af waarom wij in Nederland van oudsher helemaal geen insecten eten. De verklaring is dat van de eetbare soorten insecten slechts 2 procent in Nederland voorkomt. Van de andere 98 procent komt 38 procent voor in Afrika, 24 procent in Azië en 24 procent in Noord en Zuid Amerika. De insecten die het meest gebruikt worden voor consumptie zijn; sprinkhanen, reuzenwaterwantsen, keverlarven en kakkerlakken. Ze worden vooral gegeten vanwege het hoge eiwitgehalte. Insecten bevatten namelijk 40  tot 70 procent eiwitten en proteïne.

Bord met insecten

Eetbare maden:

In Italië worden de maden van kaasvliegen die in schapenkaas worden gekweekt met kaas en al opgegeten terwijl de maden nog leven. Deze zogenaamde “Casu Marzu” wordt als een delicatesse beschouwd. Ook maden van andere vliegen worden in veel landen al dan niet levend gegeten.

Eetbare wormen:

De meest gegeten wormen zijn; meelwormen (larve van de kever meelworm), waxwormen (parasieten van de bijenkorven), Buffelo wormen (larve van de buffelokever), Agave wormen (larve van de de nachtvlinder Hypopta agavis), Sago wormen (larve van de Rode Palmkever) en de bamboe wormen (larve van de zijdevlinder)

Hoe kun je lekker koken met insecten, maden en wormen?

Er zijn heel veel websites met recepten en bereidingswijzen voor insecten, maden en wormen. Als je deze recepten en bereidingswijzen precies zo uitvoert als beschreven kun je lekker koken met insecten, maden en wormen.