groentes

Verse groenten invriezen in kleine porties is makkelijk en kan heel voordelig zijn bij leuke aanbiedingen van de groenteboer. Ook is het, bij onverwachte eters, altijd makkelijk om nog iets achter de hand te hebben, zodat er een smakelijke maaltijd op tafel kan komen.

Nodig:

  • verse rauwe groenten
  • zeef
  • pan met deksel die groot genoeg is om de groenten te koken
  • zakjes of doosjes, speciaal voor in de vriezer

Bereiding:

De groenten moeten vóór de bereiding goed worden gewassen en gesneden. Alle groenten worden voor het invriezen een paar minuten gekookt in water, met eventueel wat zout. Er zijn verschillende kooktijden voor de verschillende groenten.

2 minuten (andijvie, witlof, prei, groene- witte- rode- savoie- en Chinese-kool, spinazie, raapstelen, spruitjes)

3 minuten (champignons, koolraap, bloemkool, worteltjes, brocoli, sperziebonen, peultjes, asperges, erwtjes)

5 minuten (winterwortelen)

9 minuten (maiskolven)

45 minuten (rode bieten)

Tip:

Sommige groenten kunnen in plaats van te koken ook gaargestoofd worden in een beetje olie of boter, eventueel met een scheutje melk. (witlof, andijvie, raapstelen, brocoli, prei, spinazie, bloemkool, koolraap)

* extra: gebruik geen metalen vork om in groenten (zoals Brussels lof, witlof) te prikken, dit geeft zwarte plekken, neem een zilveren of kunststoffen vork en leg hem in de keuken op een vaste plaats, dicht bij het fornuis.