De moestuin, groot of klein, is een stukje tuin waar u zelf de heerlijkste groenten en/of kruiden kunt kweken. Kies voor planten met een grote opbrengst of voor variëteiten die u in de gemiddelde supermarkt niet vindt, dan bent u verzekerd van verse, heerlijke groenten die behalve wat werk, weinig kosten.
De moestuin
Natuurlijk kunt u, als u de ruimte heeft, een gedeelte van uw tuin inrichten als moestuin, maar ook tussen de bestaande planten of in bakken op of langs het terras is vaak voldoende mogelijkheid voor het kweken van groenten. Tomatenplanten doen het bijvoorbeeld perfect in bakken, als deze maar groot/diep genoeg zijn. Sla kunt u heel leuk als randbegroeiing zaaien, het is er in allerlei kleuren en vormen en ziet er vrolijk uit. Ook in ondiepe houten bakken, bijvoorbeeld een wijnkistje bekleed met wat plastic, voelt sla zich prima thuis.
Voor courgetteplanten heeft u iets meer ruimte nodig, maar de opbrengst van 1 plant is vaak al voldoende voor een huishouden van 2 personen om 1 maand van te eten, dus ook daar is vast wel een plekje voor te vinden.
Kies, al u nog een beginnende moestuinier bent, voor planten die niet al te veel werk, maar wel een goede opbrengst bieden, zoals sla, tomaten, courgettes, snijbiet, veldsla en spinazie. Er is niets zo lekker als een tomaat direct van de plant. Die smaakt zoals tomaten vroeger smaakten, friszuur, stevig en vol van smaak. Waarschijnlijk halen weinig tomaten de keuken en worden ze direct opgegeten.
Kies bij sla voor de wat apartere varianten, die minder vaak in de supermarkt liggen of behoorlijk aan de prijs zijn, zoals rucola en andere plukslasoorten. Hiervan heb je vaak maar een paar blaadjes nodig als garnering of extra smaaktoevoeging terwijl je uit de supermarkt toch vaak weer met een te grote zak thuiskomt en dus restjes overhoudt die uiteindelijk vaak weggegooid worden.
Uit eigen ervaring raad ik het kweken van ijsbergsla af, de kroppen worden vaak niet zo groot/mooi als die uit de winkel en in het goede seizoen zijn ze in de winkel zo goedkoop dat het de moeite niet loont. Neem ijsbergsla als basis en vul aan met pluksla uit eigen tuin, lekker kleurrijk en vol van smaak en uw salade ziet er opeens heel anders uit!
Heeft u een stukje tuin van een vierkante meter beschikbaar, plant dan eens aardbeien. Ze stellen weinig eisen aan de grond, kunnen op zonnige of halfschaduw plekken prima gedijen en het is geweldig om uw eigen aardbeien te kunnen oogsten. Er zijn ook rassen die heel goed groeien in een hanging basket en wat is er nu leuker dan een eetbare mand vlakbij uw tuintafel? Er zijn allerlei rassen te koop en als u een beetje handig vroegbloeiers en laatbloeiers combineert kunt u van mei tot september aardbeien oogsten.
Kweekkas
Heeft u ruimte voor een kleine kweekkas dan is dat ideaal om bepaalde planten voor te zaaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tomaat, courgette, maar ook rode peper en/of paprika. Toch kunt u dit ook in het klein binnen op de vensterbank doen. Spaar lege bakjes van bijvoorbeeld champignons en gebruik deze als zaaibakje. Vul op met speciale stek/zaaigrond (deze is veel fijner dan potgrond en beschikt over de juiste voedingsstoffen voor zaadjes) tot ca 3 cm onder de rand. Strooi de zaadjes erin, bedekt met een heel dun laagje aarde en dek af met huishoudfolie dat u op z’n plaats houdt met een elastiekje. Zet op een zonnige vensterbank, geef dagelijks water en zodra de plantjes zo groot zijn dat ze tegen het plastic aangroeien, verwijdert u het plastic en laat u ze doorgroeien. Als er teveel plantjes opkomen, verwijdert u de kleinste, zodat de sterkere ruimte hebben om door te groeien. Als ze echt plant beginnen te worden, zo’n 3 blaadjes per stengel, plant u ze over in kleine potjes en vanaf half mei kunnen ze dan in bakken of de volle grond naar buiten. Rode peper en paprika heeft meer warmte nodig, maar ook deze kunnen het buiten prima doen. Zoek een beschut plekje, liefst tegen een warme muur en zelfs in Nederland is het mogelijk om pepers en paprika’s te kweken.
Een leuke tip: oogst alle pepers voor de plant gaat verleppen, ergens in september, en rijg ze aan een stevige draad. Hang ze op een droge plek te drogen, zo’n ketting van pepers ziet er heel feestelijk uit, maar op deze manier kunt u de pepers ook een jaar bewaren. Bedenk wel dat een klein verdroogd pepertje behoorlijk pittig kan smaken, dus gebruik vooral niet te veel.