blog placeholder

Toen ik raw food ontdekte wist ik niet dat er verschillende strekkingen bestaan in dit dieet. Maar eens ik me verder ging verdiepen in de materie kwam ik allerlei varianten tegen.
Zo zijn er mensen die veel vetten eten en weinig fruit. Anderen eten voornamelijk groenten. Weer anderen drinken enkel sappen en smoothies. En zo zijn er nog wel een paar variaties.

Zoals je in hier en hier kan lezen geloven veel mensen die met raw foods beginnen dat je alles kan eten, zolang het maar rauw is. De gerechten die ze voordien zo graag aten, worden nu als het ware nagebootst met rauwe ingrediënten. Zo vind je honderden recepten voor rauwe pizza’s, burgers en taarten! Om dezelfde structuur te verkrijgen als bij de originele gerechten, worden er massa’s avocado’s, noten en oliën in verwerkt. Maar vetten zijn vetten, of ze nu uit bewerkte of natuurlijke ingrediënten komen. En al dat vet eten brengt op termijn gezondheidsproblemen mee. Bij de start van mijn raw food avontuur heb ik ook wel wat geëxperimenteerd met “gourmet raw” recepten.

Gelukkig kwam ik snel het boek “The 80/10/10 diet” van Dr. Douglas Graham tegen. Doug Graham is een gerenomeerd sportcoach die oa Olympische medaillewinnaars en celebrities als Demi Moore coacht. Hij is een raw fooder sinds 1978 en heeft deze levenswijze jarenlang bestudeerd en geleefd. Zijn website vind je hier: http://foodnsport.com

Wat betekent 80/10/10 nu eigenlijk?
Wel, het 80/10/10 dieet schrijft voor dat je minstens 80% van je calorieen uit koolhydraten haalt, maximum 10% uit proteinen en maximum 10% uit vetten. In bovenstaande voedselpiramide kan je zien waar dit ongeveer op neer komt. De voornaamste energiebron bij dit dieet is (zoet) fruit. Daarnaast worden er in mindere mate blad- en andere groenten en vetten gegeten.

Mijn eetpatroon ziet er meestal zo uit:

– als ontbijt drink ik een liter groene smoothie
– bij de lunch eet ik één bepaald soort fruit (men noemt dit ook wel monomeal) zoals een tros bananen, 6 peren of 1 kg druiven
– rond 16u eet ik nog een paar stukken fruit of wat noten
– als avondmaal een grote salade
– later op de avond volgt soms nog wat fruit

Wil je meer weten over 80/10/10? Dan kan ik je zeker “The 80/10/10 diet” van Douglas Graham aanraden. Net als “Raw food controversies” en “Raw Secrets” van Frederic Patenaude. In zijn boeken bespreekt Frederic alle mogelijke uitdagingen waar raw fooders mee kunnen te kampen hebben, als ze dit dieet verkeerd aanpakken.