blog placeholder

Als kinderen niet willen eten is het vaak erg onrustig in een gezin. Ouders zijn ongerust. Kinderen huilen en worden angstig.

Eten wordt de grootste vijand van het kind als ouders het niet goed aanpakken. Het kind gaat de strijd aan en wint.

Word bewust:

Welke voedingsstoffen kleine kinderen nodig hebben.

Waarom peuters en kleuters niet willen eten.

Wat ouders of opvoeders het beste kunnen doen.

De baby tijd van een kind is zonder meer een fantastische periode. Elke moeder wenst stiekem dat deze zorgeloze tijd (als je kindje gezond is) langer kan duren.

Maar de baby word al heel snel een peuter en nog sneller een kleuter. Elke leeftijd heeft zijn charme toch? Maar dan begint een periode dat je kind opeens heel slecht eet en zelf niet meer wil eten. Het begint ongeveer tussen het tweede en het derde jaar, want dan beginnen de kinderen een eigen wil te ontwikkelen. Een groot probleem die tot bezorgdheid, frustratie en irritatie leid. Er is uit het niets een enorme eetoorlog begonnen en soms staat een jonge moeder dan machteloos te huilen als niemand het ziet. De jonge ouders weten niet meer wat ze moeten doen.

Voordat dit onderwerp verder onder de loep wordt genomen gaan we eerst onderzoeken welke voedingsstoffen van belang zijn voor een opgroeiende peuter.

Belangrijke voedingstoffen.

Voedingsstoffen die mensen nodig hebben zijn vitaminen , mineralen (spoorelementen).

Vitaminen zijn :

A, C, D, E, K en 8 soorten vitamine B, namelijk: B1 (thiamine), B2 ( riboflavine), B3 ( niacine), B5 ( pantotheenzuur), B6, B8 ( biotine), foliumzuur (B11) en B12. Mineralen en spoorelementen zijn :

Mineralen zijn:

calcium, chloor, fosfor, kalium, natrium en magnesium .

Spoorelementen:

chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink .

Vitaminen en mineralen zijn dus hele belangrijke stoffen die een opgroeiend kind absoluut nodig heeft.

Een kind mag na het eerste levensjaar alles eten. Kinderen groeien over het algemeen lekker en er is verder niets aan de hand. Het kind zit in de peuter fase. Een fase waarin ze een eigen wil krijgen. Een moeilijke fase die er soms voor kan zorgen dat kinderen ineens niet meer willen eten. We weten allen waarom gezonde voeding belangrijk is.

Een belangrijk voedingssupplement voor peuters.

Omdat kinderen tot 4 jaar niet in staat zijn om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet voldoende vitamine D uit de voeding halen, hebben zij extra vitamine D nodig. Het advies is dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven.

Wat moet je doen of je Peuter of kleuter wil niet eten?

De meeste mensen maken de fout om een de strijd aan te gaan met het kind. Als je niet eet dan mag je dit of dat niet. Zo proberen ouders de macht over hun peuter of kleuter uit te oefenen om het kind aan het eten te krijgen.

Het gevolg hiervan is dat je verwarde huilende peuters of kleuters zie en uitgeputte en gefrustreerde ouders. Onbewust wordt eten het belangrijkste gesprekstof in het gezin.

Via allerlei manieren word de peuter of kleuter bewust eten aangeboden. Heel veel kinderen willen geen prakje eten maar wel graag een toetje en snoep.

Als een kind niet wil eten beland men in een hele moeilijke tijd die veel geduld, begrip en liefde van een ouder vraagt. Ga de strijd niet aan. Het heeft geen zin want het is een verloren wedstrijd. In plaats van zich te focussen op het eetgedrag van het kind zouden ouders het kind zijn gangetje moeten laten gaan. Ga gewoon met z’n allen aan tafel zitten en beginnen met eten. Zorg er wel voor dat het kind op een leuke manier toch de nodige voedingsstoffen naar binnen krijgt. Dat kan via drankjes en de dingen die het kind lekker vind. Sommige kinderen willen bijvoorbeeld geen brood eten maar lusten wel een krentenbol.

Een belangrijke tip is om gewoon ook met eten een voorbeeld te zijn. Zien doen laat doen.

(info bron: voedingscentrum)