Zin in koekjes bakken voor het hele gezin? Dit recept vult twee koekjestrommels met heerlijke citroenkoekjes. Leuk om weg te geven als cadeau, maar de vraag is of dat nog lukt als u de koekjes eenmaal hebt geproefd! Het geheime ingrediënt is rum. Dit zorgt voor een bijzondere nasmaak.
Heerlijke omakoekjes: Citroenkoekjesrecept
Geschiedenis van het recept
Dit recept komt oorspronkelijk uit Duitsland. De ingrediënten zijn aangepast en verbeterd van generatie op generatie. Mocht je in de buurt zijn van Duitsland, dan is het de moeite waard om in plaats van boter een pak ‘RAMA’ te halen. Deze margarine maakt de koekjes nog lekkerder. Mijn oma bakte deze koekjes altijd voor kerst. Het leukste cadeau dat ik elk jaar kreeg was een trommel vol koekjes! De koekjes zijn fris, maar hebben een bijzondere nasmaak door de rum. De alcohol verdwijnt door het bakproces, maar de nasmaak is het geheime ingredient. De koekjes zijn ruim een maand houdbaar, mits goed afgesloten. Ze worden lekkerder na een week staan, maar dan zijn ze bij mij meestal al op…
Ingrediënten
- 250 gram boter/ margarine
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 500 gram meel (liefst patentbloem)
- Geraspte schil van 3 citroenen
- 2 pakjes vanillesuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 grote eieren of 3 kleine eieren
- Een scheutje rum of rumaroma
Bereidingswijze
Zeef het meel en bakpoeder in een kom. Voeg de andere ingrediënten toe en kneed het deeg snel met de hand. Als het koekjesdeeg er gelijkmatig uit ziet, leg dan een theedoek over de kom. Laat de deeg nu een uur staan. Na een uur nog een keer doorkneden. Rol daarna het deeg plat en dun (ongeveer 3 mm.) op een dun laagje meel. Steek er vormpjes uit. Mocht het deeg te plakkerig zijn, voeg dan wat meel toe. Leg de uitsteeksel op bakpapier op een plaat in de oven. Bak de koekjes in totaal ongeveer 15 minuten lang op 200 graden.
Voor het mooiste en lekkerste resultaat: Eerst vijf minuten de bakplaat boven in de oven plaatsen. Daarna de plaat de laatste 10 minuten midden in de oven plaatsen.
Let op, de koekjes worden niet donkerbruin, zoals de meeste Nederlandse koekjes. Licht-goudbruin… dat is perfect.
Laat de koekjes afkoelen. Pas als ze gekoeld zijn, worden ze hard. Leg servetten onder in de koektrommel en bewaar de koekjes in de afgesloten koektrommel.
Eet smakelijk!