blog placeholder

het is bijna oud en nieuw, veel vuurwerk, gezellig samenzijn En oliebollen!

In dit recept ga ik je uitleggen hoe je heerlijke traditionele oliebollenmaakt. het is een recept voor zo’n 45 oliebollen met appel of krentenvulling.

Scrol nu naar onder voor het recept, en alvast een gelukkig nieuw jaar, en… smakelijk eten!

De ingrediënten:

  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 liter water
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 80 gram verse gist ( te koop bij de warme bakker)
  • 10 gram kaneel
  • enkele druppeltjes citroensap
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram verse appelstukjes

Bereiding:

Doe het gist in het water en roer het kort door elkaar. Hierna doen we de kilo tarwebloem erbij, en we mixen alles met de laagste stand van de mixer. Nu doen we de vulling erbij, dat zijn de rozijnen en de appelstukjes. Dit vul je in naar eigen smaak. Het beslag moet nu 45 minuten en zeker niet korter op een verwarmde plaats rijzen. Leg een vochtige doek op de beslagkom of emmer, dit voorkomt uitdroging. Houd er rekening mee dat het beslag flink gaat reizen. Zet nu de frituur aan op 190 graden celius. Laat het beslag nu voorzichtig in het vet zakken. de bollen zullen eerst naar de bodem zakken, en na ongeveer een halve minuut gaan ze drijven, als dit niet gebeurt moet u even controleren of de bol aan de bodem is geplakt. De bollen moeten zo’n 6 minuten worden gebakken. 

Het is goed de olie regelmatig te verversen! Ook is het handig om de bollen in een vergiet te doen als ze klaar zijn met bakken, overbodig vet kan nu makkelijk wegdruipen.

Veel succes met bakken, en alvast een gelukkig nieuwjaar!