blog placeholder

Het is niet een ‘onmiddellijk klaar gerechtje’, maar het loont zeker en vast de moeite. De hamschijven in peterselieboter is niet een alledaags gerechtje en je kan er werkelijk je genodigde leuk mee verrassen.

Voor 4 personen

Keukengerei

– appelboor
– ovenvaste schotel
– oven (209°)

Benodigdheden

– 4 dikke schellen gezouten ham van ongeveer 125 g per stuk
– zwarte peperpoeder
– 2 grote appels
– 50 g suiker
– 100 g boter
– kaneelpoeder
– kruidnagelpoeder
– 80 g roomboter
– 5 eetlepels fijngehakte peterselie
– de geraspte schil van 1/2 citroen

Bereiding

De ham gedurende 12 uur in koud water in de koelkast zetten.

Droog daarna de ham af met keukenrol.

Kerf in, aan 1 zijde van de ham, met een scherp mes. Strooi dan peper over de ham en wrijf het er goed in.

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd er overdwars 8 dikke plakken van. Wentel deze door de suiker.

Zet de rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor.

Verhit een 5 g boter en bak daarin de ham aan weerszijden, strooi er een beetje kaneel over.

Nadat je de ovenschaal hebt ingesmeerd met de boter, leg je er de 4 plakken appel in en giet daarover een deel van de bakboter. Leg op elke appel een plak ham en leg daar weer een appel op.

Giet er de rest van de bakboter over en strooi wat kaneel en kruidnagel over de appelplakken.

Zet de appels in de oven totdat ze mooi gekleurd zijn.

Roer ondertussen de rest van de roomboter zacht met peterselie, citroenschil en – sap.

Daarna voeg je nog wat aroma en zout aan toe.

Apart bij het vlees serveer je dan de peterselieboter.