Aan groene thee wordt al jaren allerlei goede eigenschappen toegeschreven. Soms lijkt het wel een wondermiddeltje tegen van alles en nog wat te zijn. De vraag is: wat zijn de feiten en wat zijn de fabels?
Wat is groene thee?
Groene thee is afkomstig van dezelfde plant als gewone zwarte thee. Het verschil is dat groene thee niet gefermenteerd wordt. Fermenteren houdt in dat thee enkele uren bij 25 graden Celsius in een kamer met zeer hoge luchtvochtigheid wordt bewaard. Zo krijgt de thee kleur en smaak. Groene thee ondergaat dit proces niet en behoudt daarom zijn karakteristieke kleur. Al in de vroege geschiedenis werden heilzame krachten aan groene thee toegeschreven. De wetenschap heeft enkele van deze werkingen kunnen bevestigen. Andere zijn echter verwezen naar het rijk der fabelen.
Feiten
- Groene thee helpt hoogstwaarschijnlijk kanker voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek is nog niet afgerond maar wel veelbelovend. In groene thee zit een antioxidant die op lange termijn een positieve invloed kan hebben op onder andere kanker en hart- en vaatziekten. Groene thee is echter geen geneesmiddel maar werkt slecht preventief. Overigens moet je daarvoor wel veel thee per dag drinken. Wetenschappers zijn er nog niet over uit maar de hoeveelheid ligt ergens tussen de 1 en 12 liter per dag.
- Groene thee helpt vermageren. Er is aangetoond dat groene thee de werking van lipases remt. Lipases zijn enzymen die vetten afbreken zodat ze door je lichaam kunnen worden opgenomen. Doordat groene thee deze reactie remt, kan het een goed hulpmiddel zijn tijdens een dieet. Bovendien bevat groene thee geen calorieën.
- Groene thee versterkt het afweersysteem door het lichaam te beschermen tegen oxidanten en vrije radicalen.
- Groene thee kan helpen als kuur tegen diverse ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Onderzoek heeft nog maar kort geleden aangetoond dat het drinken van groene thee een positief effect heeft op deze aandoeningen. Verder onderzoek is nog nodig om meer duidelijkheid hierover te krijgen. Groene thee vermindert ook de kans op beroertes en hartkwalen.
- Groene thee remt huidveroudering. Doordat groene thee tegen vrije radicalen beschermt, heeft het ook een positieve werking tegen huidveroudering. Groene thee wordt dan ook al jaren in allerlei schoonheidsproducten verwerkt.
Fabels
- Groene thee is goed voor de bloeddruk. Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere het cafeïne in groene thee zorgt voor een toename van de bloeddruk. Heb je een lage bloeddruk dan kan dat geen kwaad. Bij een hoge bloeddruk is het natuurlijk een ander verhaal. Groene thee zal niet direct schadelijk zijn maar het is in dit geval ook niet gezond.
- Je kunt zoveel groene thee drinken als je wilt. Deze stelling is helaas ook niet waar. In hoge doses kan groene thee voor maag- en darmklachten zorgen. Bovendien bevat groene thee ook cafeïne. Als je veel groene thee drinkt, kun je last krijgen van slapeloosheid. Groene thee bevat overigens wel minder cafeïne dan zwarte thee.
- Groene thee is voor iedereen gezond. Hoewel je deze stelling bijna zou geloven als je de feiten leest, zijn er wel mensen die voorzichtig moeten zijn met het drinken van groene thee. Groene thee kan de opname van ijzer uit voedingsmiddelen verhinderen. Als je last hebt van bloedarmoede, kun je beter tijdelijk geen thee drinken. Drink in ieder geval geen thee bij de maaltijd.
Gezien de feiten kan geconcludeerd worden dat groene thee veel heilzame werkingen heeft. Dit wordt nog versterkt door onderzoeken die veel meer goede effecten beloven maar nog niet afgerond zijn. Kortom, het drinken van groene thee lijkt de manier te zijn om gezond oud te worden.