blog placeholder

Griekse tzatzikisaus is een zelfgemaakte, lekkere frisse saus/salade op basis van yoghurt. Lekker bij gekruide lamskoteletjes, zalm, gekruide karbonades en gebakken aardappelen of frites. Simpel binnen 10 minuten te maken, daarna minstens één uur laten koelen in de koelkast

Nodig:

vergiet

kom

pollepel

knoflookpers

scherp mes of rasp of blender

staafmixer (niet noodzakelijk)

Ingrediënten:

1 grote komkommer (of twee kleinere)

halve liter Griekse of Bulgaarse yoghurt (vrijwel elke supermarkt verkoopt één van deze twee)

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel azijn

4 á 5 teentjes knoflook

witte peper en eventueel wat zout

*extra: verse gesneden of gehakte peterselie als garnering

Bereiding:

komkommer wassen, schillen en raspen (of in hele kleine stukjes snijden) en een minuut of 5 in een vergiet wat aandrukken zodat zoveel mogelijk water eruit druipt.

knoflook persen en met de yoghurt, azijn, peper en eventueel zout in een (sla) kom roeren, voeg elke keer een beetje komkommermengsel en olie toe, totdat alles tot één samenhangende massa is geroerd.

als garnering een beetje verse peterselie erdoor roeren, gehakt of fijn gesneden

* de (sla) kom minstens één uur in de koelkast zetten, zodat hij goed koud kan worden.

Tip:

als de tzaziki saus twee á drie dagen achter elkaar gebruikt wordt is het verstandiger om verschillende bakjes met saus in de koelkast te bewaren met aluminium-folie afdekken of in een afsluitbaar potje doen

deze tzaziki pas uitstekend bij de recepten van o.a. lamskoteletjes in honing-tijmsaus of de zalmpakketjes in ham of ontbijtspek, evenals de vegetarische tomaten-salade. (ook op de Foobie-site te vinden)