Hou je ook zo van Griekenland en de Griekse keuken? Deze recepten zijn geschikt voor vegetariërs en tevens geschikt om te combineren met gegrild vlees.
Griekse spinaziepilav
Rizi Pilafi me spanaki
Ingrediënten:
- 750 gram verse spinazie
- 3 uien
- 2 uitgeperste knoflooktenen
- 1 deciliter olijfolie
- 250 gram risotto of andere rijst met ronde korrel
- 5 deciliter groentebouillon
- 1 eetlepel citroensap
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- (zee)zout
- zwarte peper
Bereiding:
Verwijder de steeltjes van de spinazie, scheur de blaadjes in stukken en was de blaadjes goed. Laat ze vervolgens goed uitlekken in een vergiet. Pel de uien enmaak er snippersvan.Verhit in een koekenpan olijfolie en fruit de uien en knoflook. Voeg de rijst toe en bak deze 1 minuut mee. Schenk de bouillon en het citroensap in de pan, voeg naar smaak peper en zout toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voeg de spinazie toe en laat nog eens ongeveer 10 minuten koken totdat de rijst gaar isen de bouillon heeft opgenomen. Strooi er voor het opdienen de kaas overheen.
Groenteschotel
Briami
Ingrediënten:
- 3 aubergines
- 2 courgettes
- 3 aardappels
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 300 gram sperziebonen
- 3 tomaten
- 1 deciliter olijfolie
- 150 gram fetakaas
- verse peterselie
- (zee)zout
- zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 °C.Was de aubergines, snijd ze in plakken van ongeveer 1 centimeter en bestrooi ze met zout. Bedek ze met keukenpapier en laat een half uurtje rusten. Spoel de courgettes af en snijd ze in plakken. Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken. Pel de uien en maak er snippers van. Verwijder de schil van de knoflook en snijd zeer fijn. Was de bonen en snijd deze in stukken. Spoel de tomaten af en snijd in stukken.
Verhit in een koekenpan olijfolie en bak de plakken aubergines aan beide kanten goudbruin. Leg de plaken in een ovenschaal en leg hierop de andere groenten en eindig met de tomaten. Strooi er naar smaak peper en zout over. Roer in een kommetje olijfolie en warm water door elkaar. Giet dit over de de schotel en dek het geheel af met aluminiumfolie. Zet de schaal in het midden van de oven. Na 30 minuten aluminiumfolie verwijderen en daarna nog 30 minuten in de oven laten staan. Bestrooi de schotel voor het serveren met verse peterselie en verkruimelde fetakaas.
Aardappelpasta met knoflook
Skordalia me patates
Ingrediënten:
- 500 gram aardappelen, vastkokend
- 5 tenen knoflook
- 5 eetlepels olijfolie
- 7 eetlepels groentebouillon
- sap van 1 citroen
- binnenste blaadjes van 1 krop sla
- 75 gram zwarte olijven zonder pit
-
(zee)zout
Bereiding:
Was de aardappelen en kook ze in een ruime hoeveelheid water in 20 tot 25 minuten gaar. Giet ze af, spoel ze kort af met koud water en pel ze. Pureer de aardappelen. Pel de knoflooktenen en pers ze boven de aardappelpuree. Roer de olijfolie, bouillon en het citroensap er doorheen en voeg naar smaak zout en olijfolie toe. Was de sla en dep de blaadjes droog. Schik deze op een schaal en schep hier de aardappelpasta op. Garneer met de olijven.