blog placeholder

De courgette is een groente met vele mogelijkheden, die behoort tot de komkommerfamilie, het zijn de jonge exemplaren van de groene pompoen.
Deze donkergoene langwerpige groente kan gekookt, gebakken, gestoofd en rauw gegeten worden. Het vruchtvlees heeft een zachte smaak, bevat veel ijzer en het heeft een geurig aroma. Courgettes worden nooit geschild, want dan valt het vruchtvlees uit elkaar. Wel worden lelijke bruine plekken verwijderd.
Gevulde courgettes is een volwaardige maaltijd, eventueel aangevuld met brood, gebakken aardappels of rijst.

Griekse gevulde courgettes met Avgolemono-saus

Ingrediënten:
4 middelgrote courgettes
400 gram gehakt
1 kleine fijngehakte ui
4 eetlepels rijst
gehakte peterselie
peper, zout
400 ml. water of bouillon
50 gram boter

Was de corugettes en snijd het topje eraf. Snijd de courgettes doormidden zodat u 2 gelijke stukken heeft.
Hol ze uit, maar zorg dat de buitenkant heel blijft. Het vruchtvlees uit de uitholling gebruikt u niet meer.
Bak de fijngehakte ui glazig in wat boter of olie
Meng het gehakt, de gebakken uitjes, de rijst, peterselie, zout en peper. Vul de courgettes hiermee.
Stop de uitgeholde courgettes niet helemaal vol, want de rijst zal nog uitzetten.
Doe de gevulde courgettes in een ovenschaal en giet er de bouillon over en leg er een paar klontjes boter op.
Dek de schotel af met aluminiumfolie en laat 40 minuten bakken op 180 graden.
Haal de folie eraf en laat de courgettes nog eens 40 minuten goudbruin worden in de oven. Na 20 minuten kunt u ze keren.
Haal de ovenschotel uit de oven en leg de courgettes over op een andere schaal en de bouillon in een pan.

U bereidt de gebonden Avgolemono-saus voor en maakt die aan met de bouillon van de courgettes.
Giet daarna de saus over de courgettes en garneer met wat verse peterselie.
Per persoon heeft u 2 halve gevulde courgettes. Lekker met vers brood.

Kali orexi = Eet smakelijk