Griekse gehaktballetjes met avgolemono-saus.
De Grieken zijn dol op gehaktballetjes. Ze zijn klein van vorm, zo’n 4 cm. in doorsnee.
Een ideaal borrelhapje, maar ook als warme maaltijd met een salade, gebakken courgettes, patat of aardappels uit de oven voor de Griekse lunch of het diner.
Griekse gehaktballetjes met avgolemono-saus
Ingredienten:
500 gr. kalfsgehakt
100 ml. witte wijn
1 kleine gehakte ui
500 ml. kalfsbouillon
1 ei
broodkruimels van 5 witte oudbakken boterhammen
peper, zout
een hand vol gehakte peterselie
olijfolie
avgolemono-saus (zie ander artikel en link onderaan)
Bak de uitjes in de olijfolie tot ze glazig zijn.
Meng het gehakt, het ei, de wijn en de broodkruimels, peper, zout en een groot deel van de gehakte peterselie door elkaar. Kneed alles met de hand tot een soepele massa.
Als het te droog is voeg dan nog wat water toe. Is het te nat, voeg dan wat extra broodkruimels toe.
Zet deze massa een uur in de koelkast.
Maak kleine gehaktballetjes van ongeveer 4 cm. in doorsnee. Rol ze tussen twee handen tot ze stevig aanvoelen.
Rol de gehaktballetjes daarna door de bloem en bak ze in hete olijfolie rondom bruin, door ze door de pan te rollen. Als ze niet allemaal tegelijk in de pan gaan, haal de bruine gehaktballetjes dan uit de pan en leg ze op een bord en bak daarna de volgende.
Als alle balletjes bruin zijn, leg je ze weer in de pan en giet je de bouillon erbij, schraap met een houten spatel de aanbak van de balletjes los. Verhit weer en laat zachtjes koken.
Maak met deze bouillon een gebonden avgolemono-saus.
Plaats de gehaktballetjes op een schaal en giet de saus erover. Garneer met verse gehakte peterselie.
Kali Orexi = Smakelijk eten