blog placeholder

Avgolemono-saus is een typische Griekse saus die gebruikt wordt in soepen, bij groenten, over dolmades, gevulde courgettes en bij lamsvlees. In soepen wordt de saus gebruikt om te binden en in andere gerechten geeft de saus een verfrissende smaak van een vleugje citroen.
Hier beschrijf ik het recept voor avgolemono-saus en in andere artikelen zal ik recepten schrijven waarbij deze saus heerlijk smaakt.
Avgo betekent ei. Lemoni betekent citroen. De samenvoeging van deze twee woorden levert avgolemono op.

Avgolemono-saus

Ingrediënten:

2 eieren
sap van 1 grote citroen
5 dl. warme bouillon (van betreffende gerecht)

Werkwijze 1: Klop de eieren los in een kom. Voeg dan het citroensap toe en klop het door de eieren. Voeg onder voortdurend roeren langzaam de warme bouillon toe. Voeg dan de saus in een dun straaltje toe aan de soep of groente terwijl u deze goed roert, net zo lang tot de saus dik wordt, of de soep gebonden. De saus of soep mag niet meer koken, want dan gaat de saus klonteren.

Werkwijze 2: Scheidt de dooiers van het eiwit. Klop de eiwitten, met een snufje zout, stijf in een schone (niet vette) kom. Voeg dan de dooiers en het citroensap toe en klop die voorzichtig door het stijfgeslagen eiwit.
Roer daarna de bouillon erdoor. Giet deze saus bij het gerecht en roer die er voorzichtig doorheen. Het gerecht mag niet meer koken.

Gebonden saus. Wilt u een gebonden saus maken voor bijvoorbeeld over dolmades of gevulde courgettes, dan maakt u die als volgt.

Ingrediënten:
2 eetlepels boter
3 eetlepels bloem
5 dl. hete bouillon
2 eieren
sap van 1 grote citroen

Laat de boter smelten in een kleine pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoorheen tot er een gladde massa ontstaat. Voeg onder goed roeren in gedeelten de bouillon toe, totdat er een gebonden saus ontstaat. Laat het mengsel even koken.
Klop de eieren los in een kom en voeg daarna het citroensap toe en klop het door de eieren. Voeg dan twee eetlepels van de gebonden saus aan het ei-citroen mengsel toe. Dit geheel voegt u langzaam toe aan de gebonden saus, terwijl u goed blijft roeren. Deze saus mag niet meer koken.

Heerlijk over dolmades, gevulde courgettes, Griekse gehaktballetjes

Meer recepten met deze saus:
Lamsvlees met andijvie en avgolemonosaus

Gevulde courgettes met avgolemonosaus

Griekse gehaktballetjes met avgolemonosaus

Griekse rijstsoep of avgolemonosoep