Als het te heet wordt ’s middags wisselen de Italiëanen hun shot van espresso graag in voor de eigen variatie van ijskoffie: Granita di Caffe met of zonder slagroom.
Dit typisch Siciliaanse nagerecht of drank, zult u ongetwijfeld meerder malen hebben geproefd tijdens een vakantie op Sicilie. Het is heel gemakkelijk zelf te maken en komt in allerlei variaties.
Granita di caffè
voor 4 sorbets
Ingredienten
-0,5 sterke espresso
-2 eetl poedersuiker
-1 theel cacaopoeder
-2 eetl sambuca (anijslikeur)
1. Roer suiker, cacao en sambuca foor de hete koffie
2. Giet in een platte schaal en laat afkoelen
3. Zet de schaal 4 uur in de vriezer en roer ieder halfuur goed.
4. Roer de granita los met een vork en cerdeel over 4 schaaltjes
De granita kan natuurlijk ook met slagroom worden geserveerd of juist met dubbel slagroom, iets onderin, dan het koffies ijs en daarna weer slagroom.