blog placeholder

Tips en ervaringen met fondue of gourmet, waarvan is de afkomst, welke recepten zijn er? Kortom in dit artikel geef ik je een samenvatting van één van de meest gegeten gerecht.

Wat is afkomst van kaasfondue?

waar komt de kaasfondue vandaan?

Hoewel ik ook dacht dat de oorsprong Zwitsers was, schijnt het toch een van origine Franse ’ uitvinding’ te zijn. Het woord fondue komt ook van het Franse ’ fondue’ dat smelten betekent.
Het is ook niet zo oud als ik dacht ; het oudst bekende recept dateert van 1768.

Dan even citeren : De kaasfondue is ontstaan uit de noodzaak om ‘s winters nog een verteerbare pot eten te hebben. Kaas werd gemaakt in de zomer en de meeste soorten waren tegen de tijd dat het dorp of huis ingesneeuwd was niet meer echt super. Melk was er vaak wel met dank aan de koe-aan-huis. Door de kaas in de melk te smelten werd de zaak weer verteerbaar. De kaassoep werd ook gegeten met aardappels nadat deze door de ontdekkingsreizigers naar Europa gekomen waren. Andere opvattingen gaan ervan uit dat bovenstaande niet logisch is omdat de benodigde kaas in die tijd een luxe product was, en dat in de 18de en 19de eeuw de kaasfondue als delicatesse gegeten wordt door de rijken. Het een sluit het andere niet uit, de armen kaassoep, de rijken kaasfondue.

Met de opkomst van betere koel- en bewaar technieken raakte de kaasfondue uit de gratie. In de jaren 60 is de kaasfondue opnieuw uitgevonden door de Zwitsers, nu als luxe-eten met wijn en brood. Omdat elk dorp en Zwitserland zijn eigen kaas (en/of wijn) heeft zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan

Hoe krijg ik het snelst de lucht van het gourmetten of fonduen uit mijn huis?

Heb de buitendeur open gehad tijdens het eten en later geurkaarsen en wierook gebrand maar helaas.. alles ruikt..tot aan de slaapkamers toe.. en daar hing de mooie kleding voor vandaag klaar dus ook die ruikt nu.. Baal stevig! Wie heeft een gouden tip voor de volgende keer?

  1. Tip voor de volgende keer: Zet een schaaltje gemalen koffie op de tafel tijdens het gourmetten. Koffie absorbeert geur.
  2. ]Tip voor je kleding: Je kleding kun je het best even in de stoom in de badkamer hangen. Daarna even laten drogen, luchten voor een raam dat op de ventilatiesysteem openstaat.

 

Wat voor soort eten is “gezellig”?

Bijvoorbeeld gourmet is duidelijk gezellig of kaasfondue. Wat kan nog meer gezellig zijn voor 6 personen?

Elk soort eten kan gezellig zijn! De voorwaarde moet zijn dat het gezelschap zich goed voelt, elkaar aanvoelt , dus gelijkgestemd is, en de sfeer eromheen al uitnodigt tot warmte en gezelligheid. Een uitnodigend gedekte tafel, sfeerverlichting, zachte ‘easy listening’ muziek op de achtergrond, een opgeruimd huis, dat zijn dé ingrediënten voor mij persoonlijk. Vooral de gastgever moet ontspannen zijn en de gasten zich prettig op hun gemak laten voelen en wel al bij de verwelkoming. Je kunt wokken, gourmetten, fonduen, een schaal met wraps op tafel zetten op de rechaud en allerlei vullingen/sauzen eromheen, een grote pan met mosselen, sausjes,stokbrood, je kunt een lopend buffet maken, waarbij iedereen gezellig met het bord op schoot gaat zitten op de loungeset, (zithoek) je kunt ook een diner in meerdere gangen serveren en ja, zelfs een soep vooraf en een grote pan boerenkool en toetje na, kan gezellig zijn! Elk etentje waarbij een notoire dwarsligger aanwezig is, kan een nog zo gezellig etentje verpesten, het maakt dan niet uit hoe lekker/uitgebreid het is, maar de sfeer kan dan niet meer gered worden. De eerste vereiste voor een gezellig etentje is daarom om gezellige mensen uit te nodigen!

Op welke manier moet ik kaasfondue klaarmaken als ik er zeker van wil zijn dat mijn kinderen géén alcohol binnen krijgen? (dus ook niet een beetje)

Ik kook de wijn lang, maar hoe lang moet ik koken voordat alle alcohol eruit is? Kun je wel alle alcohol eruit koken?

gebruik i.p.v. witte wijn iets anders… enkele vervangers zijn : bouillon, melk, room, vruchtensap (ongezoet) of een combinatie. Eventueel de kruiden aanpassen want de smaak zal geheel anders zijn

Kun je van geitenkaas ook kaasfondue maken?

Jazeker, net als met chocolade kan het met elke soort 😉