Hoe maak je van een drankje iets indrukwekkend dat bij een bijzondere gelegenheid past? Of hoe maak je van een paar ingrediënten een traktatie waar iedereen van houdt? Dat is gemakkelijk. U gebruikt gewoon een blender. Het is ongelooflijk wat er allemaal in een blender kan, room, koekjes, marshmellows, koffie, kokos en natuurlijk chocolade, het kan niet op. De hieronder genoemde drankjes zijn veelal gebaseerd op bekende desserts en zijn dan ook eigenlijk te omschrijven als desserts in een glas of alcoholvrije cocktails. U kunt ze serveren aan het eind van een formeel diner, bij speciale feestelijke gelegenheden zoals een verjaardag of gewoon als een verrassende traktatie tussendoor. Ondanks hun luxe uitstraling en hun fantastische smaak zijn deze op het oog zo decadente drankjes heel snel en eenvoudig te maken.
Aardbeien daiquiri mocktail
250 gr verse aardbeien of ontdooide aardbeiden uit de diepvries zonder kroontjes
12 ijsblokjes
Doe alle ingrediënten in een blender en draai tot een gladde drank. Serveer in een cocktailglas, eventueel met een prikkertje met een verse aardbei voor een extra feestelijk geheel.
Perzik-frambozenmocktail
2 rijpe, sappige geschilde perziken, gehakt
125 gr verse frambozen of ontdooide frambozen uit de diepvries
koolzuurhoudend mineraalwater naar smaak
Draai de perziken en de frambozen tot een gladde puree. Wrijf de puree door een fijne roestvrijstalen zeef om de pitjes van de frambozen te verwijderen. Giet in 2 hoge glazen of in een sapkan. Giet er dan de gewenste hoeveelheid mineraalwater bij en roer alles losjes door.
Tiramisu milkshake
250 ml melk
125 gr mascarpone
3 tl fijne tafelsuiker
2 el zeer sterke zwarte koffie
cacao, voor het serveren
Doe op de cacao na, alle ingrediënten in een blender en draai tot een schuimige drank. Giet in mooi glazen en bestrooi met de cacao.
Tip: deze drank is heerlijk met een lange vinger.
Tropische colada
1 mango, geschild en gehakt
1/4 ananas, geschild en gehakt
paar ijsblokjes
125 ml kokosmelk
Doe de mango en ananas in een blender en draai tot een glad mengsel. Doe een paar ijsblokjes in 2 hoge glazen en giet er de drank over. Giet de helft van de kokosmelk in elk glas en roer even licht door. Serveer met een stukje verse ananas op de rand van het glas voor een extra tropisch tintje.
Espresso freeze
250 ml sterke zwarte koffie
2 el gezoete, gecondenseerde melk
snufje kaneel
paar druppels vanille-essence
Laat de koffie afkoelen, giet hem in een ijsblokjesbak en zet in de diepvries tot de blokjes bevroren zijn.
Doe de bevroren koffieblokjes in de blender en draai met de pulseerknop tot grof gruis. Doe er de rest van de ingrediënten bij en draai tot alles goed gemengd is. Schep in kleine, gekoelde glazen en dien onmiddellijk op. Geef er lepeltjes bij.
Tip: gebruik koffie van een goede kwaliteit en serveer de drank in kleine glaasjes ter afsluiting van de maaltijd.
Koekjes-roomshake
6 chocoladekoekjes van 4-5 cm doorsnede
375 ml melk
125 gr vanille-roomijs
Doe de koekjes in een plastic zak, draai dicht en ga er met een deegroller overheen tot de koekjes verkruimeld zijn (dit kan ook met behulp van een staafmixer of keukenmachine).
Doe het kruim met de overige ingrediënten in de blender en draai glad en schuimig.