blog placeholder

Een creatief tussendoortje… Argentijns van buiten, Hollands van binnen

Benodigdheden voor 20 stuks

Ingrediënten:

1) voor het deeg

   – 200 gram bloem

   – 100 ml melk

   – 4 eetlepels olijfolie

   – mespuntje zout

   – theelepel vanille-essence

2) voor de vulling

   – 2 grote appels

   – 125 gram rozijnen

   – 1,5 theelepel kaneel

   – 3 eetlepels (bruine) suiker

 

Materialen:

   – deegroller

   – ovenbakplaat (met bakpapier of boter om in te vetten)

 

Bereidingstijd

Ongeveer 1 uur, afhankelijk van hoe handig je bent met een deegroller en het dichtvouwen van de empanada’s.

 

Bereidingswijze:

1) Begin met de bereiding van het deeg. Meng in een kom de melk met de olijfolie, zout en vanille-essence. Voeg dan al roerende met een lepel de bloem toe. Kneed de ontstane massa daarna verder met de hand. Als het deeg te droog is, voeg nog een eetlepel melk toe, als het daarentegen te klef is, voeg dan nog wat bloem toe. Als het deeg de juiste substantie heeft, kneed het dan nog een paar minuten goed door en leg het dan even weg.

2) Maak nu de vulling. Laat de rozijnen in een kommetje met wat water even wellen. Schil de appels en snijd ze vervolgens in hele kleine blokjes. Doe de fijngesneden stukjes appel in een kom samen met de rozijnen, kaneel en suiker. Meng het geheel en voeg naar smaak eventueel nog wat kaneel en suiker toe.

3) Nu is het tijd om creafief te worden. Verdeel het deeg in ongeveer 20 kleine bolletjes en maak van deze bolletjes met behulp van een deegroller ronde schijfjes van ongeveer 12 cm doorsnee. Doe op één helft van een deegschijfje zo’n anderhalve tot twee eetlepels van de vulling. Let op: niet helemaal tot de rand, want die gebruik je voor het dichtvouwen. Gebruik niet te veel vulling, want dan krijg je het deeg niet dichtgevouwen, maar ook niet te weinig, want dan proef je vooral deeg. Vouw hierna het deeg dubbel over de vulling heen en duw de randen goed aan. Zorg dat er geen gaten ontstaan. Als het goed dicht zit, kun je de rand nog in een soort golvende beweging omvouwen waardoor het er als een echte empanada uitziet. Eventueel kun je de bovenkant bestrijken met eiwit.

4) Plaats de empananda’s op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 graden in ongeveer 25 minuten goudbruin. De buitenkant moet wat knapperig zijn. Laat ze als ze klaar zijn even wat afkoelen en dan hmmmm!! Lastig om vanaf te blijven….