blog placeholder

Het recept voor deze frietjes en ketchup komt van Cathy Fisher, kook instructrice bij True North Health Center en het McDougall programma. Dit recept past volledig in het ‘Engine 2’ dieet van Rip Esselstyn (bekend van “Forks over Knives”)  en het “plant perfect dieet” van zijn vader Caldwell B. Esselstyn jr. om van hart- en vaatziekten te genezen. Het is geschikt voor veganisten.

Frietjes zelf maken zonder olie

Ingredienten:
4-6 aardappelen

Bereidingsswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Schil de aardappels (als het jonge aardappels zijn, kan je ze ook alleen wassen en met schil verwerken). Snij ze in frietvorm (reepjes of partjes van 5 mm dik).  Verspreid de frietjes over de bakplaat (op bakpapier of een siliconen matje). Bak ze 15 minuten en draai ze dan om. Nogmaals 15 minuten bakken tot ze “gepoft” en goudbruin zijn.  Direct serveren.

Bereidingstijd:
10 min. voorbereiden, 30 min. bakken

Tip:Om ze meer smaak te geven kan je er van te voren kruiden (zoals rozemarijn) of knoflookpoeder over strooien.Geef er zelfgemaakte ketchup (zie hieronder) of mosterd bij. Als je er mayonaise bij geeft, past het niet meer in een “plant perfect” of veganistisch dieet.

Ketchup zelf maken
Ingredienten:
Een blikje/ pakje tomatenpuree zonder zout of suiker (170 gram)
Een halve appel in stukjes  
1/3 kopje water
1 eetlepel citroensap
¼ theelepel knoflookpoeder
¼ theelepel gedroogde oregano

Bereidingswijze:
Doe alles is een blender/ staafmixer en pureer het tot een egale massa.

Bereidingstijd: 5 minuten

Tip: Je kunt ook 1/3 kopje appelsap gebruiken ipv appel en water. Het citroensap kan je eventueel vervangen door 1 eetlepel azijn. let op: Als je kristalsuiker toevoegt, past het niet meer in een “plant perfect” dieet.

Je kunt de ketchup in de koelkast 10 dagen bewaren.