De wetenschappelijke naam van de familie waar alle oesters toe behoren is Ostrea. De bekendste oesters zijn de Gewone oester, Japanse oester en Portugese oester. Van deze drie oestersoorten wordt de Japanse oester als de meest delicieuze beschouwd. Daarom zal ik de Japanse oester hierna in dit artikel uitgebreid behandelen. De meest tot de verbeelding sprekende oesters zijn de enorme reuzenoesters, die in onze wateren niet voorkomen maar toch in Europa bij heel veel mensen bekend zijn, omdat ze veel werden en soms nog worden gebruikt om doopvonten van te maken. Ook over de reuzenoester zal ik verderop in dit artikel het één en ander vertellen. Tenslotte zal ik ook een recept voor de Japanse oester en de reuzenoester toevoegen aansluitend aan de beschrijvingen van de Japanse oester en de reuzenoester.
De Japanse Oester:
De Japanse oester (Crassostrea gigas), die ook wel Creuse genoemd wordt, is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier. De Japanse oester lijkt qua uiterlijk als twee druppels water op de Portugese oester en daarom wordt hij door veel mensen, net als de Portugese oester ook wel foutief aangeduid met de wetenschappelijke naam van de Portugese oester (Crassostrea angulata). De Japanse oester kwam van nature niet in Nederland voor maar is in 1964 in Nederland geïntroduceerd, jaars na de uitbraak van de oesterziekte, om de oesterhandel weer op gang te helpen. In de jaren na de introductie bleek dat de Japanse oester het ‘zaad’ van de mossel, de kokkel en de platte oester uit het water filtert en consumeert. Hierdoor heeft de Japanse oester zich heel snel vermeerdert in de Nederlandse wateren en wordt hij, ondanks dat hij alleen in de kuststreken van Nederland en België was uitgezet, tot in de Waddenzee aan toe aangetroffen.
Eenvoudig Japanse oester recept:
De Japanse oester wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe Japanse oesters. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. De oesterschelpen hebben vlijmscherpe randen dus moet je ze om ze te openen omwikkelt met een schone doek of met stevige schone werkhandschoenen vastpakken en een oestermes tussen de twee schelphelften steken. Als je de oester vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de plattere schelphelft ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de oester de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester gewoon naar binnen slurpen.
De Reuzen Oester:
De grootste reuzenoester is de Doopvontschelp (Tridacna gigas). De Doopvontschelp is, net als alle andere oesters, een tweekleppig weekdier maar de Doopvontschelp behoort tot de familie der Hartschelpen. De Doopvontschelp kan meer dan 1,5 meter lang worden en een gewicht bereiken van 250 kiolgram. De Doopvontschelp kan meer dan 100 jaar oud worden. De Doopvontschelp leeft in de zuidelijke Grote Oceaan en in de Indische Oceaan.
Eenvoudig Reuzen Oester recept:
De Doopvontschelp wordt zowel gebakken met Gomashio (sesamzout, japans/chinese toko), knoflook, zwarte grof gemalen peper en citroen als rauw gegeten. De meeste mensen geven de voorkeur aan rauwe De Doopvontschelpen. Als je ze rauw wilt eten moet je ze eerst aan de buitenkant goed schoonmaken en ze vervolgens 24 uur op schoon water zetten. Om ze te openen met je een platte steenbeitel tussen de twee schelphelften steken. Als je de Doopvontschelp vervolgens een stukje geopend hebt kun je vervolgens langs de ongeveer halverwege de sluitspier waarmee de Doopvontschelp de beide schelphelften bedient doorhalen. Vervolgens kun je de losgesneden oester eruit halen en in hapklare stukjes snijden. Meestal worden deze stukken, uit praktische overwegingen, in kleinere oesterschelpen opgediend. Volgens sommige is het ook lekker om de Doopvontschelp samen met wat bramengelei te eten.