Het pitabroodje is bij de meeste mensen vooral bekend als een broodje waar heel vaak shoarma in geserveerd wordt. De oorsprong van het pitabroodje is echter minder bekend. Ook de bereidingswijze van een pitabroodje is bij de meeste mensen niet bekend. In dit artikel lees je waar het pitabroodje vandaan komt en hoe je zelf eenvoudig pitabroodjes kunt maken.
De oorsprong van het pitabroodje:
Zoals de naam al doet vermoeden is het pitabroodje geen typisch Hollands broodje. Het echte originele pitabroodje is afkomstig uit het midden oosten. Het is naar alle waarschijnlijkheid uitgevonden door de Bedoeïenen die het bereidden door bolletjes met water vermengd gemalen graan in een open vuur te bakken.
Het Nederlandse pitabroodje:
De broodjes die wij in Nederland pitabroodje noemen zijn eigenlijk gewone Saoedi-Arabische broodjes die daar Khubz of Khoubz genoemd worden. Khubz is één van de oudste soorten brood omdat het, met of zonder rijsmiddel, zelfs zonder oven of pan gebakken kan worden.
Ingrediënten voor 8 Khubz broden:
2 theelepels Bruggeman gist, 1/3 kopje lauw water, 2 eetlepels, 3 kopjes bloem, 3 kopjes lauw water suiker, 1 theelepel zout en olijfolie.
Bereidingswijze:
Voeg de twee theelepels gist en de 2 eetlepels water onder goed roeren toe aan het 1/3 kopje lauw water en en laat dit 10 minuten staan. Meng vervolgens in een grote kom de 3 kopjes bloem samen met de theelepel zout met de 3 kopjes lauw water. Maak na de 10 minuten wachten in de grote kom een kuiltje in het midden van het mengsel en giet daar het water/gist mengsel in. Meng dit vervolgens gedurende 10 minuten goed door elkaar. Maak hier vervolgens een bol van en snij er met een mes aan de bovenkant een kruis in.
Dek vervolgens deze bol af met een vochtige doek en plaats het geheel op een warme tochtvrije plek. Wacht tot de deegbal , na 1 à 3 uur, ongeveer twee keer zo groot is geworden. Klop vervolgens het deeg weer plat en verdeel het in 8 ballen. Leg vervolgens deze ballen op een met bloem bestoven werkblad en rol ze met een deegroller plat tot ongeveer een halve centimeter dikte. Zet de platte deegschijven vervolgens 10 à 15 minuten opzij om ze een beetje te laten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een deegschijf op een licht ingevette bakplaat. Bak vervolgens de deegschijven na elkaar, één voor één gedurende 5 tot 8 minuten tot de bovenkant mooi gekleurd is.
Eet smakelijk:
Je kunt het brood direct na het bakken eten of het in een plastic zak op een koele plaats een paar dagen bewaren.