Benodigheden:
- Hoge Bakvorm van 15 cm van doorsne;
- Ingevet vetvrijpapier;
- Lange scherpe mes;
- Garder of mixer/handmixer;
- Een spatel.
Ingrediënten:
- 175 gram Patentbloem;
- 1 theel. bakpoeder;
- Een mespunt je zout;
- 175 gram bluband boter;
- 175 gram bruine basterdsuiker;
- 2 theel. mokka-aroma (of instantkoffie);
- 3 middelgrote eieren;
- 50 gram walnoten, of iets anders lekker (pistachenoten, hazelnoten);
- 2 theel. melk ( voor eventueel het eiwitglazuur: 1 middelgroot ei, alleen het eiwit);
- 175 gram witte basterdsuiker;
- 2 theel. koud water, voor de garnering: 8 gepelde en gehalveerde walnoten, of iets anders lekkers. (pistachenoten, hazelnoten) maar dan alleen iets meer.
De bereiding:
- Zet het ovenrooster op de middelste richel. Verwarm de oven voor op 180°c.
- Bekleed de doorsnee bakvorm van 15 cm hoog met ingevet vetvrij papier en vet het nogmaals extra in.
- Zeef de patentbloem en bakpoeder en zout boven een kom.
- Doe de boter erbij en roer of mix deze tot het licht en romig is. Voeg vervolgens de bruine basterdsuiker toe en roer dit tot dat het een licht schuimige massa wordt en de suiker opgelost is.
- Voeg het mokka-aroma of de opgeloste instantkoffie druppelsgewijs toe. Blijf roeren!
- Klop de eieren en voeg ze geleidelijk toe terwijl je verder klopt of mixed. Wordt het een beetje klonterig, voeg dan weer een beetje gezeefd meel toe.
- Schraap de zijkanten schoon en roer of mix nog even door. Leg de 8 walnoten, of iets anders lekker apart en hak de rest in groeve stukken.
- Spatel vervolgens het gezeefde meel toe aan de massa en vervolgens ook de grof gehakte walnoten of iets anders lekkers. Als het nodig is, voeg nog wat melk tot zodat de massa dikker wordt, maar nog wel vloeibaar blijft.
- Doe het mengsel in de bakvorm en strijk de oppervlak glad.
- Zet het in de over voor 60 minuten, steek af en toe met een satéprikker in de cake zo kun je voelen als het gaar is of niet. Is het stokje nog vochtig dan is je cake nog niet gaar en dan laat je hem langer. ookal zijn de 60 minuten voorbij. Is het droog dan is het klaar
- Laat de cake in de bakvorm voor 5 minuten uitdampen voordat je het uitstort.
- Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen.
- Snij de afgekoelde cake horizontaal in 2 of 3 gelijken lagen. Gebruik een lange scherpe mes.
- Zet de onderste laag op de taartrooster.
- Nu komt het eiwitglazuur: giet het eiwit in een kom, klop het tot het een beetje schuimachtig wordt.
- Voeg vervolgens de witte basterdsuiker toe en bijf kloppen of mixen tot het suiker is opgelost.
- Zet de kom boven een pan met heet water. (let op! Geen kokend water). Klop het nog door. (garde: 7-10 min), (Mixer: 2-3 min). Doe dit tot je witte pieken kunt trekken van het glazuur.
- Dan bestrijk je de onderste laag van de cake, met het glazuur of iets anders zoals jam. Zet vervolgens dan de tweede laag er boven op en bestrijk die ook met galzuur of iets anders. Daarna zet je de bovenste laag erop.
- Dan bestrijk je de bovenkant en de zijkanten van je cake met het glazuur.
-
Probeer het nettjes af te werken en decoreer het verder met de walnoten of iets anders lekkers.
Voor variaties van de eiwitglazuur:
Mokka-glazuur: Voeg dan een theel. mokka-aroma toe tijdens het opkloppen, maar voordat je het op een hete pan met water zet.
Caramel-glazuur: Zelfde wijze als hierboven, maar alleen voeg je nu zachte lichtbruine suiker toe.
Citroen-glazuur: Hier gebruik je 1 theel. citroensap en die voeg je toe tijdens het kloppen.
Sinasappel-glazuur: Voeg een paar druppels sinaasappelaroma toe + een paar druppels levensmiddelen kleurstof, voordat je het boven een hete pan met water zet.