blog placeholder

De zomer staat binnenkort weer voor de deur en de sfeervolle barbecues zijn ondertussen al van onder het stof gehaald. Voor mensen die gek zijn van lekker eten en een gezellig feestje, zijn er nog steeds nieuwe trends in aantocht. Eén van die trends is de tapa.

Tapas zijn lekkere, kleine hapjes die oorspronkelijk dienst deden als aperitief, maar die tegenwoordig zelfs als een volledige maaltijd benut worden. Overgewaaid uit Spanje waar ze meerdere keren per dag gegeten worden, beginnen ze nu ook in Nederland aan populariteit te winnen.

De oorsprong van de tapa is nog wat omstreden. Er wordt verondersteld dat de tapa – ook wel Spaans voor ‘deksel’ – vroeger gebruikt werd om glazen af te dekken zodat er geen vliegjes zouden inwaaien. Letterlijk dan met een stukje brood of ham. Ook de lange tijd die zich bevond tussen het ontbijt en het middagmaal, dat pas in de latere uurtjes werd benuttigd, noodzaakten de Spanjaarden om op zoek te gaan naar een lekker tussendoortje. Wat leidde tot het ontstaan van de tapa.

Tegenwoordig worden tapas niet meer enkel als aperitiefhapje beschouwd. In Nederland rijzen de verschillende tapasbars als paddenstoelen uit de grond. Een tapasbar is er om gezellig samen te zijn, lekker te eten en te genieten van de Spaanse sfeer. Maar die sfeer kan je net zo goed thuis creëren. Een origineel tapas feest is zo geregeld.

Een tuinfeest organiseren

Uiteraard beslis je zelf hoe uitgebreid het tuinfeest wordt. Om alles in goede banen te leiden, geef ik je hier alvast een korte checklist waar je rekening mee kan houden:

 Aantal gasten

 Tijdstip (en tijdsduur) van het feest

 De invulling van het eten (soorten en hoeveelheid): tapas hapjes, bbq of combi,…

 De invulling van het drinken: wijn, frisdranken,…

 Te plaatsen ten(en) en andere faciliteiten (indien het weer wat tegenvalt)

 Inrichting: aantal staan- en zitplaatsen, verwarming,…

 Muziek, verlichting, podium,…

 Invulling van de bediening en andere services

Tapas, eenvoudig en origineel

Voor wie graag zelf in de keuken staat, heb ik een koud en warm tapashapje geselecteerd die heel eenvoudig te bereiden zijn.

1. De Zalmwrap (koud)

Ingrediënten:

Tortilla
Kruidenkaas (Bv. Philadelphia)
Gerookte zalm
Verse bieslook

Bereiding:

Smeer een tortilla voor ¾ in met de kruidenkaas van Philadelphia. Bedek dit dan met een aantal plakken gerookte zalm. Rol de tortilla strak op en snij hem in 6 verschillende stukken. Mooi garneren met verse bieslook en klaar.

2. Patatas Bravas (warm)

Ingrediënten:

2 theelepels extra virgin olijfolie
1 voorgekookte aardappel; in kleine stukjes gesneden
1 snuifje zeezout

Voor de saus

2 theelepels mosterd
6 druppels Tabasco
500ml tomatenpuree

Bereiding:

Warm de olijfolie op in een frituurpan. Voeg er de stukjes aardappel aan toe en frituur ze voor ongeveer 5 minuten (tot ze goudbruin zijn). Laat het vet van de aardappelen afdruipen en strooi er daarna het zeezout over. Voeg de mosterd en de Tabasco toe aan de tomatenpuree en mix het geheel. Verspreid de warme saus over de aardappelen.

Indien je zelf geen tijd of zin hebt om aan de slag te gaan met bovenstaande gerechten kan je uiteraard steeds beroep doen op een ervaren tapasspecialist. Zij zullen je bijstaan om van je tuinfeest een waar succes te maken.