blog placeholder

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar wordt door (te) veel mensen overgeslagen, wat leidt tot onnodig gesnoep in de ochtend, verlies aan productiviteit en een te kort aan voedingsstoffen.

Een goed ontbijt

Eigenlijk hoort elke dag te beginnen met een goed ontbijt, waar u rustig de tijd voor neemt. Of u nu alleen bent of met een gezin, zet de wekker desnoods wat eerder, zodat er tijd is om in alle rust te ontbijten. Dit zorgt voor een goed begin van de dag, zowel voor uw lichaam qua voedingsstoffen, maar ook mentaal door rust en ruimte te creëren. U begint de dag minder gejaagd en bent beter bestand tegen de stress en de drukte die u in de ochtend ervaart, of het nu op de weg of op uw werk is.

Wat is een goed ontbijt?


Een voorbeeld van een goed ontbijt is dit heerlijke recept om gezonde granola te maken.

Een goed ontbijt bestaat uit voldoende vocht om alleverloren vocht van de afgelopen nacht weer aan te vullen en uit voldoende vezels. Het is heus niet nodig om elke ochtend verse jus d’orange uit te persen, hoewel dat natuurlijk wel heel erg lekker en gezond is. U kunt ook ’s avonds de sinaasappelen uitpersen en het sap bewaren in een goed afsluitbare kan of fles in de koelkast. Ook kunt u kiezen voor sap uit een pak, er zijn voldoende varianten op de markt waar geen suikers of andere zaken aan zijn toegevoegd, zodat u weet dat u een gezond glas sap op tafel zet. 

Naast het sap kiest u voor, liefst volkoren, brood of crackers of voor muesli met (magere) yoghurt. Kies liever geen cruesli, omdat hierin veel suiker zit en dat heeft u helemaal niet nodig.
Als beleg op het brood kunt u kiezen voor (geiten)kaas, magere vleessoorten zoals kip of filet americain, appelstroop of pindakaas. Bedenk vooral dat het beleg niet belangrijker is dan de boterham, meestal zijn we te royaal met het beleg en kunt u gemakkelijk de plak halveren of er een tweede boterham bovenop leggen.
Zeker als u gewicht wilt verliezen, wees dan niet te voorzichtig met boter. We denken nogal gauw dat boter dik maakt, maar de essentiële vitamines in boter heeft ons lichaam hard nodig en het rigoureus schrappen van alle vetten leidt vaak tot tekorten van diverse vitamines. Kies een halvarine, smeer dun en u bent verzekerd van de benodigde vitamines, zoals A, D, E en K.

Energie

Een rustig genoten ontbijt staat garant voor een goed begin van de dag. U voelt zich rustiger als u de tijd neemt voor een goed ontbijt, u bent alerter en beter in staat om te reageren op alles wat er direct van u wordt  gevraagd. Het is bewezen dat mensen die ’s ochtends de tijd nemen om goed te ontbijten minder ongelukken op de weg veroorzaken, minder stress ervaren en meer werk verrichten. Tevens heeft u minder behoefte aan tussendoortjes en kunt u het zonder lekkernijen stellen tot de lunch. Dit komt uiteindelijk ook uw gewicht ten goede.